Klart för asylboende i Rävlanda

ANNONS
|

– Vi har nu ett avtal med Jokarjo AB och kommer att få tillträde till anläggningen den 12 maj, säger Stefan Bergman, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Borås.

Boendet rymmer 200 personer och tanken är att de asylsökande ska bo där tillfälligt, i en till två månader.

Hur många människor kommer att flytta in när boendet öppnar?

– Det vet jag inte, det är helt och hållet behovet som styr. Personerna har inte kommit till Sverige än, så vi vet inte någonting om dem, hur många eller vilka de är. Det får vi möjligtvis veta dagen innan, säger Stefan Bergman.

ANNONS

GP har tidigare skrivit om turerna kring asylboendet som Bert Karlssons företag Jokarjo ska driva. Det gamla sanatoriet har renoverats, bland annat fått nya toaletter och duschar. Under en besiktning i slutet av förra året hade Migrationsverket ändå en del synpunkter. I början av januari var sakerna åtgärdade och företaget fick klartecken från Migrationsverket.

– Men eftersom vi hade synpunkter i november så gick vi vidare och tecknade avtal med andra som fanns längre ned på upphandlingslistan då. Sedan har behovet hållit sig på en ganska stabil nivå, vi har inte haft behov av fler anläggningar. Men nu ser situationen annorlunda ut, säger Stefan Bergman.

Bert Karlsson säger att han har varit redo att dra i gång verksamheten i ett halvår.

– Det känns bra nu. Men det är ofattbart att många gick före oss som var dyrare. Men skit samma, vi kör nu, säger Bert Karlsson.

Det gamla sanatoriet är byggt i början av 1900-talet och renoveringen har kostat fem, sex miljoner, enligt Bert Karlsson. Inget lyxhotell men ett bra boende, enligt honom själv.

ANNONS

–Det är inget nybyggt ställe, det finns fortfarande slitage. Men det är helt okej. Nu finns det dusch och toalett invändigt. Bland annat har man byggt en lekplats och man kommer att måla om fasaden under våren, säger Stefan Bergman.

Avtalet mellan Jokarjo AB och Migrationsverket sträcker sig till den 31 oktober 2014.

ANNONS