Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Allmänheten har kunnat betala för antikroppstester i privat regi under sommaren. I slutet av september blir de tillgängliga hos regionen – till en lägre kostnad. Bild: Sanna Tedeborg

Klart: Då kan allmänheten ta antikroppstest mot coronaviruset

Från och med vecka 40 kommer allmänheten i Västra Götaland kunna ta ett antikroppstest mot covid-19 i regional regi. Tider kommer kunna bokas via en särskild webbplats – och inte via vårdcentraler eller över telefon.
– Det gäller att vara solidarisk nu, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sedan tidigare har det varit bestämt att ett test ska kosta 160 kronor per person, och att testningen ska inledas i september. Nu är det bestämt att allmänheten kommer kunna börja testa sig sista veckan i september.

– Det är för att vi ska hinna med. Vi vill testa på kommunal vård- och omsorgspersonal först, det är prioriterat, och när det är klart är vi framme i vecka 40. Vi hade gärna sett det tidigare men vi hinner helt enkelt inte med, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Provtagningen kommer att ske på vårdcentraler och sjukhus. Kapaciteten kommer vara omkring 15 000 till 20 000 tester i veckan, enligt Ann Söderström.

Jämfört med testningen för pågående infektion kommer man dock inte att boka tid via vårdcentralen eller 1177 , utan via en särskild webbplats.

Kommer det finnas alternativ till webbokningen för den som har svårt med digitala tjänster?

– För de som inte har möjlighet att boka via nätet så får man kontakta sin vårdcentral. Men jag uppmanar att inte ringa vare sig 1177 eller sin vårdcentral på grund av hög belastning.

”Gäller att vara solidarisk”

Västra Götalandsregionen har till och med vecka 36 utfört drygt 43 000 antikroppstester på patienter och vårdpersonal.

Kommer det finnas några hinder för att testa sig flera gånger, för den som exempelvis vill kontrollera så att provsvaret inte var felaktigt?

– Jag tycker inte man ska vara orolig över att man får ett felaktigt provsvar. Men går det några månader och man blir sjuk igen tycker jag man kan ta ett PCR-test, säger Ann Söderström och fortsätter:

– Det gäller att vara solidarisk nu, det är många som vill testa sig och man får lita på testet. Det är möjligt att vi kanske lägger in en spärr längre fram, framförallt då av solidariska skäl mot de som inte hunnit testa sig och att tiderna inte ska försvinna.

1177 uppmanar: kan inte bokas över telefon

De så kallade PCR-testerna, för pågående infektion, kommer att vara prioriterade före antikroppstesterna – om de konkurrerar om samma resurser. Detta då PCR-testerna kan bryta aktiva smittkedjor.

Patienter uppmanas samtidigt att inte ringa 1177 för att boka tid för PCR-provtagning. Det är inte möjligt att boka testerna hos 1177 över telefon, vilket allt fler försökt göra de senaste dagarna.

LÄS MER: Experterna om immuniteten i Sverige

LÄS MER: Wold: Så fungerar immunitet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.