Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare inom VGR. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare inom VGR. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Klart: Då får 35-åringarna boka vaccin i regionen

Nu är det klart när Västra Götalandsregionen öppnar vaccinbokningen för personer födda 1986 och tidigare. Onsdag den 30 juni är datumet som gäller för alla vaccinsugna 35-plussare.

Västra Götalandsregionen, VGR, skriver i ett pressmeddelande att det även i fortsättningen kommer att vara viss vaccinbrist. Ändå väljer man nu att gå ut med ett datum, då personer födda 1986 och tidigare kan börja boka vaccin mot covid-19.

– Det känns jättebra att vi har bestämt när vi kan släppa på nästa grupp. Det är hela tiden en balansgång att ha en tillgänglig bokning, med varken för högt eller för lågt bokningstryck. Men nu har vi en hyfsad jämn tillgång av vaccin de kommande veckorna, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen till GP.

LÄS MER: Halva vuxna befolkningen har fått vaccin i Sverige – men inte i Göteborg

LÄS MER: Kan få nytt coronavaccin till dos två med Pfizer eller Moderna

Det nya datumet att hålla i minnet är onsdag 30 juni. Då kan alla personer som är födda 1986 och tidigare börja boka vaccintider i regionen. Fram till dess är bokning möjlig för personer födda 1976 och tidigare, samt personer i riskgrupp som är 18 år och äldre.

Kristine Rygge varnar dock för att tidigare grupper inte kommer att vara klara, när den nya gruppen släpps på och betonar att äldre fortfarande har chansen att boka tid.

– Vi har även kommande veckor en mycket större efterfrågan på vaccin än det vaccin som finns tillgängligt. Det kommer inte finnas vaccin till samtliga i den nya gruppen samma dag som det blir möjligt att boka, säger Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Vaccination i VGR

I Västra Götaland vaccineras från 8 juni invånare födda 1976 och tidigare samt invånare i riskgrupp som ännu inte vaccinerats. Den 30 juni släpps gruppen föda 1986 och tidigare in i bokningen.

Bokningsbara tider söks via 1177.se.

Det går att vaccinera sig hos valfri vaccinatör.

Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri.

Vaccinatörerna vill att du tar dos 1 och dos 2 på samma ställe. Du har dock rätt att inte göra det.

(Källa: Västra Götalandsregionen)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.