Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kitesurfare i svår krasch mot hus

Chockade åskådare såg kitesurfaren fångas av vinden och krascha mot ett hus i Onsala. - Jag har aldrig sett något liknande, säger Mikael Dabrowski, själv rutinerad inom sporten.

Olyckan inträffade vid 16-tiden i tisdags, då det blåste hårda vindar längs västkusten, skriver Kungsbacka-Posten. Vid Draget i Gottskär samlas kiteentusiaster på grund av de speciella vind- och vågförhållandena vid halvön.

Mikael Dabrowski var där och tränade med en kompis och blev vittne till den dramatiska olyckan. Båda två tillhör elitskiktet inom sporten i Sverige och Dabrowski är dessutom instruktör.

– Det är verkligen inget nybörjarställe, jag skulle aldrig hålla kurs där. Vinden kommer österifrån och det finns inget utrymme att misslyckas. Att inte ha grundläggande kunskaper när man surfar där är livsfarligt, säger han.

Utifrån vattnet såg de hur två killar höll på att hjälpa en tredje att starta från stranden. De gjorde allt fel.

– Han började i fel vinkel och hade ett segel som var på tok för stort för de vindarna. Min kompis skriker på dem att sluta och då gjorde de det. Sedan åkte jag ett par svängar och när jag återvände såg jag killen i luften.

Mannen, som är i 30-årsåldern, flög flera meter upp i luften. Först slog han i en stor sten på stranden, sedan fortsatte han över Dragsvägen och kraschade in i ett hus. Han släppte aldrig handtaget till seglet.

– Han studsade mot garaget tre gånger, det blev ett hål i garageporten efter honom, sedan släpades han mot huset. Tack och lov kraschade kiten till slut och han blev liggande vid husväggen, säger Dabrowski.

30-åringens vänner sprang fram och ambulans tillkallades. Mannen fördes till Sahlgrenska sjukhuset, där han fortfarande vårdades på lördagskvällen. Enligt sjukhusets presstjänst är hans tillstånd stabilt och inte livshotande.

Mikael Dabrowski älskar kitesporten, men betonar vikten av att tänka på säkerheten.

– Man kan jämföra med att någon utan körkort sätter sig på en motorcykel och kör iväg i 120. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att man går en kurs innan man testar kite.

Han vet inte vilka de tre kitesurfarna är, men är säker på att de inte hade någon utbildning alls.

- Hade det varit någon erfaren så hade jag vetat vilka de var. Under mina nio år i sporten har jag inte sett något liknande. Det är sådant som inte får hända, det var fruktansvärt att se, säger han.

Kungsbacka-Posten har pratat med Maria Sandström, som bor i huset där 30-åringen kraschade. Enligt henne har det inträffat olyckor förut.

- Det är inte första gången vi haft en kitesurfare i trädgården. En gång var det en som fastnade i flaggstången, säger hon till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.