Kinesisk familj bygger 24 hus utanför Varberg

ANNONS
|

Den kinesiska familjen bakom Tvååker fastigheter köpte tomten i utkanten av samhället för cirka fyra år sedan. De tre bostadshusen som byggs i augusti är familjens, resterande blir hyreslägenheter och det är för dem som bygglovet från kommunen inte är färdigt, skriver Hallands Nyheter.

- Det blir 42 hyreslägenheter, det är sällsynt att någon bygger en sådan här grej i form av hus, säger Älvsbyhus säljare Henric Löfvenborg som tillsammans med Tvååker fastigheters Patricia Lindskoug varit delaktig i processen med att få alla tillstånd för byggnationerna.

I ett radioinslag Sveriges Radio P4 sade Älvsbyhus VD Kent Johansson att husen var tänkta för semestrande kineser men det stämmer inte enligt Patricia Lindskoug.

ANNONS

– De 21 parhusen är tänkta för den svenska hyresmarknaden. Min erfarenhet är att kineser inte vill vara där andra kineser är, en semesterby vore orealistisk.

I stället är det efterfrågan på hyresrätter i Tvååker till en rimlig kostnad som är bakgrunden till valet av byggnation. Affärsfamiljen har av tradition arbetat med husbyggen.

– Det var jag som sade att de skulle bygga hyresbostäder, då har de alltid hyresintäkter.

Tvååker fastigheter vill ha rimliga hyreskostnader och har framförallt fokus på miljön. Bland annat är det tänkt att det ska finnas elbilsuttag och runt området dammar som kan rena dagvattnet. Varför det blev just Tvååker för den kinesiska familjen är troligen en slump.

– Den förre ägarens fru var kinesiska, de i sin tur hade köpt av Tvååkersbor.

Tre bostadshus med byggstart i augusti är till familjen själva. Resterande parhus på tomten är färdiga i detaljplanen men byggloven blir klara först i höst.

– Vi tror vi kan börja bygga parhusen i november och fortsätter under 2016. Runt våren 2017 tror vi att allt kan vara färdigt, säger Älvsbyhus VD Kent Johansson.

ANNONS