Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kim, 27: Kalla mig inte "dvärg"

Att vara kortvuxen är inte jobbigt för 140 centimeter långe Kim Säwström. – Det är folk man träffar som gör det jobbigt, säger 27-åringen, som i en film berättar om varför det är kränkande att kallas "dvärg".

Kim Säwström från Borås har akondroplasi, samma diagnos som bland annat skådespelaren Peter Dinklage från Game of Thrones har. I sin film, som Expressen uppmärksammat tidigare, berättar Kim om hur det är att vara kortvuxen och slår hål på en rad myter. 

– Oktober är Dwarfism awareness month då många sprider kunskap om kortvuxenhet. Det är inte stort i Europa alls men i USA, där jag känner många kortvuxna, är det betydligt mer uppmärksammat. Där finns det folk som lägger ut klipp i stort sett dagligen, säger Kim, som på sin egen facebook delade sin kompis Hannes klipp.

– Min kompis Gustav Ekström såg det och han har koll på både kamera, klippning och webbdesign. "Vi gör också ett", sa Gustav, och ja, tio minuter tog inspelningen.

Varför behövs filmer som dessa?

– Jag tycker inte att det pratas om att det fortfarande är väldigt okej att skämta om kortvuxenhet. Många kortvuxna lever ett väldigt tufft liv och det tas aldrig upp. Det är skämt om dvärg här, dvärg där, dvärgkastning hit och dit, och det finns många barn som är kortvuxna som hör sådant. 

Fick meddelande från nyblivna föräldrar

Kim Säwström. Foto: Privat
Kim Säwström. Foto: Privat

Filmen lade de upp på Facebook i tron att vänner och familj skulle se den. Men den spred sig istället rejält – bara på Kims facebook har den setts över 15 000 gånger på tre dagar.

Kim har sedan dess fått mängder med meddelanden från folk som sett klippet, varav ett berört honom särskilt. 

– Det kom igår kväll från en man som hade fått barn i september. Barnet har akondroplasi, och mannen berättade att det hade varit en tuff månad för han och hans fru. "Vi visste inget om akondroplasi och ditt klipp hjälpte oss väldigt mycket". 

Behöver normaliseras

Kim tror att folk inte skulle skämta om kortvuxna i samma utsträckning om kortvuxenhet normaliserades.

– Om det vore samma debatt som det varit om rullstolsburna till exempel. Att det kom upp till ytan och att man inte gör så stor grej av det. Det vore i alla fall en början. För det är inte jobbigt att vara kort, det är folk man träffar som gör det jobbigt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.