Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En solcellspark i Kikås skulle kunna producera el till 600 villor om året. På bilden Nya Solevi solcellspark i Säve som väntas ge nästan dubbelt så mycket el. Bild: Lisa Thanner

Kikås soptipp kan få solcellspark

Kikås gamla soptipp i Mölndal kan få solcellspark med kapacitet att försörja cirka 600 villor om året, enligt ett förslag som kommunen håller på att utreda.

Tekniska förvaltningen har tillsammans med Mölndals energi undersökt möjligheterna att anlägga en solcellspark på den övertäckta deponin i Kikås och kommit fram till att det skulle kunna genomföras.

Området som kan komma ifråga är cirka sex hektar, lite drygt fyra fotbollsplaner, kan ge tre gigawattimmar per år, vilket innebär hushållsel till runt 600 villor om året.

Investeringskostnaden beräknas till cirka 22 miljoner kronor. Utifrån nuvarande elpriser skulle anläggningen bära sig ekonomiskt, enligt utredningen.

Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande. Bild: Emmy Jonsson

– Vi ser positivt på förslaget, men först måste det utredas hur en solcellspark kan utformas. Det handlar om en teknisk lösning, vilken leverantör som ska anlitas och om vi kan räkna hem satsningen ekonomiskt, säger Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han vill inte spekulera i när ett politiskt beslut om att avsätta pengar kan fattas.

– Jag vet mera om någon månad.

Vad är det som gör Kikås intressant för solenergi?

– Vi har en öppen yta där som är tillgänglig efter att deponin förseglats.

Varför vill kommunen satsa på solel?

– Alla kommuner behöver se över sin energitillgång. Vi i Mölndal har inte så stora möjligheter till vindkraft.

Utredningen konstaterar att Riskullaverket idag förser Mölndalsborna med fossilfri el och fjärrvärme och att en solcellspark i Kikås skulle bidra med ännu mer fossilfri produktion inom kommunen.

Största solcellsparken i Skåne

För knappt ett år sedan invigdes solcellsparken Nya Solevi i Säve, Göteborg, det var då Sveriges största med sina elva hektar, motsvarande lite mindre än 16 fotbollsplaner, och en planerad årsproduktion på fem och en halv gigawattimme.

LÄS MER: Sveriges största solcellspark redo inför högsäsong

I juni i år invigdes en något större solcellspark i Sjöbo i Skåne som täcker ett område motsvarande 17 fotbollsplaner.

Intresset för solenergi har ökat de senaste åren i och med att priserna gått ned, men den står fortfarande för en mycket liten del av elproduktionen i Sverige, år 2017 kom 0,14 procent från solceller, enligt den senast statistiken från SCB

LÄS MER: Klimatvänlig energi kräver politisk vilja och feta plånböcker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.