Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Kidnappades, knivhöggs och blev slagen med yxa

Kvinnan väcktes av tre inkräktare beväpnade med en yxa. Efter att hon blivit slagen i huvudet med yxan tvingades kvinnan ned i ett bagageutrymme där hon knivhöggs. Därefter fördes hon bort och misshandlades grovt av två kvinnor. – Jag fick höra att jag skulle dö, har offret berättat i förhör. Nu har hovrättens dom meddelats.

Den 11 april i år låg en kvinna och sov i sitt hus i en ort i Dalsland. Då kom tre personer in i hennes bostad. Kvinnan ska ha blivit slaget i huvudet med baksidan av en yxa och en annan slog mot henne med ett kättingliknande föremål.

Därefter släpades kvinnan ut ur bostaden och slängdes in i bagageutrymmet på en bil.
– Jag slog och sparkade allt för vad jag kunde, berättade kvinnan i ett senare förhör om hur hon kämpade emot - utan att det hjälpte.

Samtidigt som de körde runt med kvinnan i bagageutrymmet slog en av gärningsmännen henne med ett fälgkors mot överkroppen och högg henne med en kniv.

LÄS MER: Kidnappade kvinnan: "Jag fick höra att jag skulle dö" 

Lämnade spår - för att bli hittad

Trots skräcken hon kände bestämde hon sig för att lämna spår för att bli hittad. Hon började då kasta ut inredning från bilen som hon kletade ner med sitt eget blod.

Färden tog slut vid en grusgrop på en camping. När kvinnan dragits ut ur bilen fortsatte misshandeln, bland annat med en yxa och kätting mot kroppen. De drog också tag i hennes arm så axeln hoppade ur led, enligt stämningsansökan.

"Hjälp, jag har blivit kidnappad"

Efter misshandeln bands hennes armar ihop med buntband och hon lämnades ensam kvar medan gärningsmännen körde i ilfart från platsen.
– "Hjälp, jag har blivit kidnappad", skrek sedan kvinnan vilket en man uppmärksammade.

Han hjälpte henne sedan.

Kvinnan kunde peka ut de tre gärningsmännen och de åtalades för människorov. Men de nekar till brott.

Den yngre av kvinnorna har dock berättat att hon var med i bilen men pekar ut den medåtalade kvinnan som den som utförde allt våld.
– NN var väldigt pådriven i den här händelsen, sa hon i polisförhör.

Men den äldre av kvinnorna går inte alls med på den versionen.
– Jag är inte delaktig i någonting av det som hänt.

Dömdes

När rättegången avslutades yrkade åklagaren på att de skulle dömas för människorov, mindre grovt brott, samt grov misshandel. Det var också det som tingsrätten dömde de två kvinnorna för. De fick fängelse i två år och sex månader medan mannen fick fängelse i åtta månader för medhjälp till misshandel och olaga frihetsberövande.

Rätten konstaterade att det är "uppenbart att XX och YY utfört ett människorov av NN. De har bemäktigat och fört bort henne i syfte att skada henne".

Domen överklagades och nu har hovrättens dom meddelats.

Hovrätten fastställer i princip tingsrättens dom rörande kvinnorna. De anser att det är bevisat att kvinnan "övermannades, bortfördes och misshandlades" och att de två kvinnorna är skyldiga till brotten.

Mannen frias däremot för inblandning. Enligt åklagaren ska han ha hållit fast kvinnans hund när de två kvinnorna misshandlade henne. "Att hålla undan någons hund medan andra misshandlar och frihetsberövar denne utgör ett objektivt främjande av gärningarna. För medhjälpsansvar krävs emellertid även ett uppsåt i förhållande till misshandeln och frihetsberövandet", skriver rätten. De konstaterar att bara för att man närvarar när ett brott begås inte kan dömas för medverkan, exempelvis för medhjälp som åklagaren menar. Därför frias han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.