Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Kidnappade kvinnans drag för att bli hittad

Kvinnan drogs ut ur sitt hem, slogs med en yxa i huvudet och kastades in i ett bagageutrymme av tre gärningsmän, enligt misstankarna. Under en vansinnesfärd la den kidnappade kvinnan ut ett spår för att bli hittad - om inte levande så i alla fall död. Spåret bestod av inredning från bilen som hon kletade ner med sitt eget blod.

Kvinnan låg hemma och sov i sin bostad i en ort i Dalsland när tre personer trängde sig in i huset. En av gärningsmännen slog kvinnan med baksidan av en yxa i huvudet flera gånger och en annan slog mot henne med ett kättingliknande föremål. Offret släpades ut ur bostaden och tvingades in i bagageutrymmet i en bil.
– Jag slog och sparkade allt för vad jag kunde, berättade kvinnan i ett senare förhör om hur hon kämpade emot.

Men snart kom hon på andra tankar.
– Jag är utbildad inom militären om gisslan och sådant så jag vet vad man ska göra så jag gjorde inget motstånd mot dem för de var tre. Jag försökte att bara prata.

Sa att hon skulle dö

Trion körde iväg med kvinnan och under resan slog en av gärningsmännen henne med ett fälgkors mot överkroppen och högg henne med en kniv.
– Jag fick höra att jag skulle dö, har hon berättat om vad de sa.

Trots sitt tillstånd lyckades hon tänka ut hur hon kunde göra för att bli hittad - om inte levande så i värsta fall död, berättar hon. Hon gjorde sönder rutan på bakluckan och började slänga saker från bilen. Bland annat kastade hon ut en varningstriangel, däck och plastbitar. Och för att sakerna skulle kunna kopplas till henne smetade hon ner dem med sitt eget blod.
– Jag såg till att det var blod och fingeravtryck på innan jag kastade ut det, sa hon i ett senare polisförhör.

Under rättegången berättade den kidnappade kvinnan mer om sina tankar.
– Jag tänkte att jag måste säkra mina spår eftersom jag ska dö. Om jag inte får hjälp av folket nu så att de hittar mig sedan, för mina barns skull. Så att jag inte försvinner bara, sa hon enligt Bohusläningen.

"Hjälp, jag har blivit kidnappad"

Trion tog kvinnan till en grusgrop vid en camping. Kvinnan drogs ut ur bilen och utsattes för en grov misshandel. Hon fick ta emot flera slag med en yxa och kätting mot kroppen.

En av gärningsmännen stampade henne på huvudet när hon låg ner och de ska ha försökt bryta hennes ben genom att slå med ett tillhygge på hennes knä. De drog också tag i hennes arm så axeln hoppade ur led. Kvinnan berättade själv i senare polisförhör hur de också tryckte ner hennes huvud i sanden med en fot så att hon inte kunde andas.

Efter misshandeln sattes hennes armar ihop med buntband och hon lämnades ensam kvar medan gärningsmännen körde i ilfart från platsen.

En man satt på en bänk på campingen när han hörd en kvinna ropa:
– "Hjälp, jag har blivit kidnappad" sa hon, har mannen berättat.

Sedan såg han kvinnan - blodig och med händerna fastbundna. Hon bad honom se till att hennes barn var i säkerhet. Sedan larmades polis och ambulans.

Händelsen utspelade sig i början av april i Färgelanda kommun. Till en början ville kvinnan inte namnge de skyldiga av rädsla för att de skulle ge sig på henne igen eller skada hennes nära.

Trion nekar

Trion, en kvinna i 25-årsåldern, en kvinna i 45-årsåldern och en man i 30-årsåldern åtalades för människorov och i andra hand olaga frihetsberövande och grov misshandel.

Enligt åklagaren är det de två kvinnorna som legat bakom våldet mot offret och mannen har "främjat" gärningarna genom att komma med förslag på vart de skulle ta offret, ge kvinnorna buntband och stärkt kvinnorna i "deras uppsåt och bidragit till ett numerärt överläge som förstärkt hotbilden" mot offret.

De åtalades också för den grova misshandel som skedde innan de lämnade henne ensam på campingen.

Sakerna som kastats ut har varit viktig bevisning:
– Jag menar att de visar att målsägandes berättelse är riktig och styrker hennes tillförlitlighet, har vice chefsåklagare Caroline Fransson sagt till Bohusläningen.

Samtliga nekar till brott. Den yngre av kvinnorna har dock berättat att hon var med i bilen men pekar ut den medåtalade kvinnan som den som utförde allt våld.
– NN var väldigt pådriven i den här händelsen, sa hon i polisförhör.

Men den äldre av kvinnorna går inte alls med på den versionen.
– Jag är inte delaktig i någonting av det som hänt.

Efter några förhör kommer hon med nya uppgifter om vad hon gjorde vid brottstidpunkten:
– Jag var hemma och hade sex, men jag hade inte velat berätta det från början. Jag hade båda mina barn hemma också, berättade hon då.

Tidigare i veckan avslutades rättegången. Då erkände dock mannen att han varit på platsen men att han inte hade en aktiv roll i brottet.

Motivet oklart

Varför kvinnan fördes bort framgår inte tydligt i utredningen.
– Jag kan faktiskt inte svara på det. Det framkommer i utredningen lite olika skäl, både från målsägande som spekulerat i det och en av de åtalade som vidgår vissa delar, sa Caroline Fransson tidigare till Bohusläningen.

Och inte heller under rättegången besvarades den frågan.

Rätten beslutade under rättegångens sista dag att hålla kvar de två kvinnorna i häktet.

Enligt Bohusläningen yrkade då åklagaren på att de tre misstänkta ska dömas för mindre grovt människorov och att de två kvinnorna också skulle dömas för grov misshandel.
Domen meddelas nästa vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.