Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Kidnappade kvinnan: "Jag fick höra att jag skulle dö"

Kvinnan låg och sov när tre personer stormade in i hennes bostad. Hon misshandlades och drogs med till deras bil där hon stängdes in i bagageutrymmet. Sedan körde de i väg med henne. Den skadade och chockade kvinnan fruktade för sitt liv. – Jag fick höra att jag skulle dö, berättade hon senare i förhör. Nu har de inblandade dömts.

I förra veckan avslutades rättegången mot tre personer, en kvinna i 25-årsåldern, en kvinna i 45-årsåldern och en man i 30-årsåldern, som står åtalade för människorov. De två kvinnorna misstänktes även för en grov misshandel.
Händelsen det rör sig om utspelade sig den 11 april i år.

En kvinna låg och sov i sitt hus i en ort i Dalsland. Då kom de tre personerna in i hennes bostad, enligt åklagaren. En av gärningsmännen ska ha slagit kvinnan med baksidan av en yxa i huvudet flera gånger och en annan slog mot henne med ett kättingliknande föremål. Sedan släpades hon ut ur bostaden och slängdes in i bagageutrymmet på en bil, enligt misstankarna.

– Jag slog och sparkade allt för vad jag kunde, berättade kvinnan i ett senare förhör om hur hon kämpade emot - utan att det hjälpte.

LÄS MER: Kidnappade kvinnans drag för att bli hittad
 

"Fick höra att jag skulle dö"

Samtidigt som de körde runt med kvinnan i bagageutrymmet slog en av gärningsmännen henne med ett fälgkors mot överkroppen och högg henne med en kniv.

– Jag fick höra att jag skulle dö, har hon berättat om vad de sa.

Under vansinnesfärden tänkte kvinnan ut hur hon skulle göra för att bli hittad – om inte levande så i alla fall död: Hon började kasta ut inredning från bilen som hon kletade ner med sitt eget blod.

– Jag tänkte att jag måste säkra mina spår eftersom jag ska dö. Om jag inte får hjälp av folket nu så att de hittar mig sedan, för mina barns skull. Så att jag inte försvinner bara, sa hon enligt Bohusläningen under rättegången.

"Hjälp, jag har blivit kidnappad"

Tillslut stannade de bilen vid en grusgrop på en camping. Kvinnan drogs ut ur bilen och fick ta emot flera slag med en yxa och kätting mot kroppen. En av gärningsmännen stampade henne på huvudet när hon låg ner och de ska ha försökt bryta hennes ben genom att slå med ett tillhygge på hennes knä. De drog också tag i hennes arm så axeln hoppade ur led.

Efter misshandeln sattes hennes armar ihop med buntband och hon lämnades ensam kvar medan gärningsmännen körde i ilfart från platsen.

Kvinnan fick snart hjälp – av en man som hörde hennes skrik på hjälp:

– "Hjälp, jag har blivit kidnappad", har mannen berättat att hon ropade.

Nekat

Samtliga har nekat till brott. Den yngre av kvinnorna har dock berättat att hon var med i bilen med pekar ut de medåtalade kvinnan som den som utförde allt våld.

– NN var väldigt pådriven i den här händelsen, sa hon i polisförhör.

Men den äldre av kvinnorna går inte alls med på den versionen.

– Jag är inte delaktig i någonting av det som hänt.

Även mannen har erkänt att han var med på platsen men nekar till brott.

I andra hand åtalades trion för olaga frihetsberövande och grov misshandel. Enligt Bohusläningen yrkade åklagaren, när rättegången avslutades, på att de ska dömas för mindre grovt människorov och att de två kvinnorna också skulle dömas för grov misshandel.

Fängelsestraff för trion

Nu har domen kommit. Mannen döms till fängelse i åtta månader för medhjälp till både misshandel och olaga frihetsberövande.

De två kvinnorna döms till fängelse i två år och sex månader för människorov, mindre grovt brott, och grov misshandel.

Tingsrätten skriver i domen att det finns en omfattande utredning som ger stöd till offrets uppgifter om att hon blev bortförd från sin bostad och placerad i en bil - däribland blodspår i huset och i bagageutrymmet i bilen. Dessutom menar de att de skador hon fått är "förenliga med det händelseförlopp NN beskrivit".

I domen framgår det att rätten anser att det är "uppenbart att XX och YY utfört ett människorov av NN. De har bemäktigat och fört bort henne i syfte att skada henne".  Men de anser att gärningen pågått under en förhållandevis kort tid och att hjälp fanns att få en kort bit från den plats hon lämnades av. Därför anser de att de två kvinnorna ska dömas för människorov, mindre grovt brott.

Däremot anser de att misshandeln är så hänsynslös och rå att det rör sig om en grov misshandel.

Rörande mannens inblandning anser de att han "främjat" både bortförandet och det grova våld som riktats mot offret. Men eftersom han själv inte varit delaktig i att föra ut henne ur bostaden eller att han deltog aktivt i misshandeln döms han som medhjälpare. Och eftersom de anser att det inte är styrkt att han var med och förde bort kvinnan i syfte att skada henne anser tingsrätten att brottet ska rubriceras som olaga frihetsberövande i stället för människorov.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.