Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kidnappad tvingades stjäla i Ullared

22-åringen bands med buntband och tvingades med till Ullared för att stjäla datorer och surfplattor. Nu döms fyra personer till fängelsestraff.

När 22-åringen togs av väktare på Net-on-net i Ullared hade han försökt stjäla två datorer och två surfplattor i en preparerad väska. Han berättade att han tvingats stjäla och att han blivit medtvingad i en bil, fått buntband om handlederna som handklovar och sedan hotats till livet om han inte stal saker.

Två 28-åriga män har nu dömts av Varbergs tingsrätt för människorov. Två kvinnor, 24 och 25 år och flickvänner till de två männen, döms för medhjälp till människorov.

22-åringen har i förhör berättat hur han var skyldig den ena mannen 1 000 kronor. Mannen ville nu ha pengarna och därför tvingade han in honom i en bil och tog hans nycklar och legitimation ifrån honom. Mannens kompis var med och i bilen väntade de två kvinnorna. Under färden till Ullared, då 22-åringen satt bunden med buntband, fick han höra att han skulle bli nedgrävd i skogen om han kontaktade polisen och att det fanns folk som skulle ”plocka” honom i så fall.

Innan de gick in på Net-on-net ska en av männen ha försökt ta sms-lån i 22-åringens telefon, vilket misslyckades.

Alla fyra har förnekat att de skulle ha kidnappat mannen och givit lite olika uppgifter om vad som hände i affären. 28-åringen som lånat ut pengar har sagt i förhör att det var 22-åringen själv som kom med idén.

22-åringens berättelse får stöd av ett vittne. En kvinna såg hur de två 28-åringarna tog tag i mannen och drog med sig honom för att sedan trycka in honom i en bil. Hon ringde då polisen.

Varbergs tingsrätt ser 22-åringens berättelse som mer trovärdig, dels för att vittnet stöder själva bortförandet, men också för att de fyra misstänkta har gett vaga förklaringar till anklagelserna och också ibland gett osannolika uppgifter som till viss del strider mot de andras berättelser. Dessutom har rester av buntband hittats på grusparkeringen i Ullared där de stod samt i bilen, och i 22-åringens telefon kan man se att ansökan om sms-lån gjorts. 22-åringen hade även märken runt handlederna.

Alla utom den ena kvinnan har tidigare dömts för olika brott. De två männen döms för människorov till fängelse i tre år respektive tre år och tre månader. Kvinnorna döms för medhjälp till människorov till fängelse i två år respektive åtta månader.