Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson var själva barn när de pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998. Många år senare avskrevs bröderna från utredningen. Bild: Noella Johansson/TT
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson var själva barn när de pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998. Många år senare avskrevs bröderna från utredningen. Bild: Noella Johansson/TT

Kevin-fallet: Bröderna får inget skadestånd

Bröderna som pekades ut för att ha dödat Kevin, fyra år, 1998 får inget skadestånd. Justitiekanslern avslår deras skadeståndsanspråk på 10 miljoner kronor, med hänvisning till att det har gått för lång tid sedan de anklagades för mordet.

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén misstänktes som barn för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998.

Nu nekas de skadestånd för att ha pekats ut som Kevins mördare. Justitiekanslern skriver i sitt beslut att man har begärt ersättning för ideell skada (kränkning) och en summa på 10 miljoner kronor (plus viss ränta), på grund av preskription.

”Preskription betyder i detta sammanhang att en fordran efter viss tid inte längre kan krävas ut”, skriver man och förtydligar att det handlar om en tioårig preskriptionstid (från att personen som vill ha skadestånd utsattes).

Justitiekanslern skriver att det har gått mer än tio år och att skadeståndsanspråket därför avslås.

LÄS ÄVEN: Det här hände under Kevin-fallet

Kevin hittades sommarlovets sista dag, 16 augusti, 1998. Den fyra år gamla pojken hade cyklat i väg för att leka med sina kompisar. När han inte kom hem igen började hans anhöriga leta efter honom. På en lastpall invid Glafsfjorden i stadsdelen Dottevik i Arvika hittades han död.

Först trodde man att det rörde sig om en drunkningsolycka. Men det hela blev snart en mordutredning.

Ett av polisens första spår var att han utsatts för ett sexbrott men snart kom man in på barnspåret – att han dödats av ett annat barn.

Ungefär två månader efter mordet meddelade polisen att Christian Karlsson och Robin Dahlén, fem och sju år gamla, hade erkänt att de hade dödat Kevin och fallet ansågs vara löst.

Någon bevistalan (där domstol tar ställning till om ett barn har begått ett brott eller inte, men utan påföljd) väcktes aldrig och brödernas skuld blev därför aldrig rättsligt prövad.

Bröderna pressades av polisen

I ansökan om skadestånd till Justitiekanslern står det att en av bröderna utsattes för ”omfattande och långa förhör med en stor andel slutna och ledande frågor” samt förhör av ”tortyrliknande karaktär eller i vart fall utgjorde omänsklig eller förnedrande behandling”.

2017 publicerade SVT:s Dokument inifrån och Dagens Nyheter sina granskningar av fallet. I granskningarna framkom att bröderna känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen alls. De är dock säkra på att det inte var de som dödade Kevin.

SVT:s dokumentärserie visade bland annat hur de unga bröderna pressades av polisen i förhör. De hade inget målsägandebiträdes och vid flera förhör var inte heller deras föräldrar med. Det sista förhöret med storebrodern varade i fyra och en halv timma.

– Det är en befrielse. Det känns som att jag klivit ur en bubbla som jag levt i sedan det här hände, sa Robin till GP i samband med att bröderna valde att gå ut i media om sina upplevelser av händelsen.

Bröderna avskrevs sedan från utredningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.