Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En man misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse sedan polisen hittat kemikalier i en bostad. Bild: Christer Grändevik

Kemikalier hittade i bostad – man gripen

Polisen har slagit till mot en bostad i Nödinge efter att man hittat kemikalier. En man ska ha gripits misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
– Det verkar vara en ganska stor omfattning det handlar om, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Vad som började som ett larm om farligt utsläpp i onsdags renderade i en husrannsakan under natten mot lördag.

– Det är ett ärende som startades i veckan och natten mellan fredag och lördag har man gjort någon form av husrannsakan, säger Christer Fuxborg.

I onsdags larmades räddningstjänsten sedan en kvinna känt en stickande doft. Man ska då ha hittat kemikalier i bostaden och i samband med detta greps en man boende på adressen.

– Hans första förklaring är att han planerar att öppna en kemifabrik eller tillverkning av kemikalier. Om han ändrat på den förklaringen kan jag inte säga, säger Christer Fuxborg.

Tog hjälp av räddningstjänsten

Brottsrubriceringen är inledningsvis misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, något som GT var först med att rapportera om. Enligt Fuxborg kan rubriceringen komma att ändras.

Tror ni att han planerat ett dåd eller liknande?

– Nej.

Efter att under onsdagen och torsdagen ha hållit förhör med mannen tog polisen under fredagskvällen hjälp av räddningstjänsten för att hämta kemikalierna i bostaden.

– De (räddningstjänsten) är ju bäst lämpade att göra det. Men vi åkte dit och säkrade de här kemikalierna och de ska sedan analyseras. Vi vet inte riktigt vad det innehåller.

Även ett fordon från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska ha funnits på plats under fredagens husrannsakan. Gunilla Östman vid MSB:s presstjänst bekräftar att en förstärkningsresurs har efterfrågats men hänvisar i övrigt till polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.