1/5

Katten Sixten räddad ur rör – av snickare med asfaltkapare

Efter att polis, räddningstjänst och djurambulans vägrat var det en snickare som såg till att katten Sixten räddades från sitt dräneringsrörsfängelse. Med hjälp av en asfaltkapare och till priset av en rejäl bit av Kronaskolans skolgård, såg Sixten friheten igen efter åtta timmar under jord.

Katten Sixten fastnade i ett dräneringsrör under marken på Kronaskolans skolgård i Älvängen på måndagen efter att ha klättrat in i röret via en dagvattenbrunn. Snickaren Johan Wester Velich arbetade i närheten när han fick höra att det satt en katt och jamade i högan sky någonstans under marken på skolgården.

– När jag kom dit började jag riva upp markplattorna kring ett stuprör där jag trodde katten satt i skarven mellan stupröret och dräneringsröret, och där jag trodde att jag kunde komma åt den men det gick inte, berättar Johan.

Bara en väg att gå

Sixten hade inte så mycket annat val än att fortsätta framåt då röret var för smalt för vända sig i och när Johan Wester Velich ringde polisen, räddningstjänsten och djurambulansen blev det kalla handen.

– De sa att de inte kunde hjälpa till och inte hade den utrustning som krävdes, berättar han

Men han ville inte ge upp och kontaktade då ett företag med rätt utrustning som med hjälp av en kamera hittade Sixtens en meter under marken och fem meter från husväggen och stupröret.

Nästa steg var att gräva upp katten vilket lyckades med hjälp av en asfaltkapare från kommunens parkförvaltning. Ett hårt arbete som tog hela dagen.

–Jag sågade av dräneringsröret och vid halv sju-tiden var katten ute och jag kände mig jätteglad och mycket imponerad av hur länge katten hade hållit ut och överlevt. Vi räknade ut att han måste ha gått 500 meter i röret.

"Vi är jättelycklig"

Kattens ägare Siri Ellinor Skogh och hennes familj var bortresta för dagen och lyckligt ovetande.

–Vi har två katter och kattlucka så de kommer och går som de vill. Klockan fem på eftermiddagen fick jag ett sms om vad som hänt. På ett sätt var det tur att vi inget visste, det hade ju varit jobbigt och oroligt och vi är jättelyckliga över att det gick så bra, säger hon.

Sixten skadade svansen i samband med räddningsoperationen och en bit av den opererades bort på onsdagen.

–Han måste ha klämt den på något sätt när de drog upp honom, men han mår bra nu, säger Siri Ellinor Skogh.

Så här skrev Sixtens ägare på sin Facebooksida på måndagskvällen:

"Otroligt vilka hjältar som räddade vår älskade lilla Sixten idag ❤️❤️❤️❤️

Hur ska vi kunna tacka er nog vet jag inte?!

Sixten mår efter omständigheterna bra, han är rejält nerkyld och en bit av svansen kommer att amputeras. Han blir kvar på Blå Stjärnan över natten och mer vet vi imorgon...

Är chockad, skakig och otroligt tacksam över att det finns så fina människor i vårt samhälle"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.