Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Katten Ebbe funnen vid liv

Kattungen Ebbes öde har berört hela Sverige sedan han flög ut ur takluckan på en husbil fredagen den 13 oktober. Efter flera veckors letande och otaliga försök att fånga in katten är han nu hemma igen hos sin kattmamma. – Det här är verkligen en riktig solskenshistoria, säger matte Yvonne Hedberg Sköld.

Fredagen den 13 oktober åkte Yvonne Hedberg Sköld från Norrtälje ner till Västsverige för att hämta hem två kattungar från en uppfödare i Borås. 

Kattungarna var numera rikskända Ebbe och hans syster. På vägen hem mot östkusten upptäckte Yvonne att en av katterna var borta i höjd med Ulricehamn. 

– Vi letade och letade överallt men hittade honom aldrig, berättade Yvonne för GP efter försvinnandet. 

Katten Ebbes försvinnande hade där och då kunnat ha slutat som ett olöst mysterium – men tack vare en uppmärksam bilist som kontaktade Sveriges Radio fick Yvonne reda på det osannolika: Ebbe hade flugit ut ur takluckan som finns inne på toaletten i familjens husbil i höjd med samhället Rångedala längs riksväg 40. 

LÄS OCKSÅ: Kattungen som flög ut från takluckan och försvann 

Fångades på bild av specialkamera

Vittnesmålet gjorde att familjen kunde ringa in ett sökområde och till sin hjälp fick man bland andra Katarina Söderberg från Katt i Borås som sedan dess har organiserat sökinsatsen. 

– Vi är många som deltagit i sökandet av Ebbe genom att hjälpa till att leta och dela inlägg på Facebook, säger Katarina. 

Efter bara några dagar kom de första uppgifterna in om att folk hade sett en katt i området som stämde in på Ebbes signalement.

– Vi ställde ut mat och då var där någon som åt av den. När vi satte ut en åtelkamera vid matskålen såg vi mycket riktigt att det var Ebbe, förklarar Katarina Söderberg. 

I onsdags åkte Ebbes ägare Yvonne Hedberg själv ner till Västsverige för att leta efter sin katt. 

– Jag var nere i tre dagar och i onsdags såg jag honom själv i skogen, men han hann att smita i väg in genom ett viltstängsel innan jag fick tag på honom, säger Yvonne som i fredags till slut fick åka hem de över 50 milen till Norrtälje utan sin katt. 

Pojke bakom genombrottet 

I lördags kom till slut ändå genombrottet efter att en liten pojke upptäckte Ebbe i ett dike. Efter att pojkens mamma kontaktade Katarina Söderberg åkte hon själv ut till platsen med en bur – som hon trodde var rymningssäker. 

– Men på något sätt tog har sig ut ändå och jag fick göra en riktig målvaktsräddning genom att slänga mig och fånga in honom igen. Han borde heta Houdini, säger Katarina Söderberg. 

När Ebbe väl var säkrad kördes han till en veterinär som kunde konstatera att kattungen i princip var helt oskadd bortsett från en skråma på ena benet.

Efter veterinärbesöket kördes Ebbe tillbaka till sin uppfödare där han nu får vila ut hos sina mamma och ett av sina syskon som bor kvar i hemmet. 

Vilar upp sig hemma hos mamma

För Ebbes matte Yvonne Hedberg Sköld kom lördagens besked som en glad och efterlängtad nyhet. 

– Det här är helt fantastiskt och jag vet inte riktigt hur jag ska kunna tacka Katarina. Ebbes mamma och syskon kände igen honom och nu får han vara där ett tag och återhämta sig. Jag har fått en liten film på honom och han ser ut att må bra förutom att han har magrat lite, säger Yvonne. 

När Ebbe väl har återhämtat sig är Yvonne Hedberg Sköld förhoppning att han ska återförenas med sin syster i Norrtälje.

– Nu ska han få tag det lugnt ett tag i sitt gamla hem. Vill vill inte utsätta honom för en lång biltur ännu. När han återhämtat sig är tanken att han ska få ett tryggt hem vid ridskolan i Norrtälje. Där kommer han få det fantastisk med massa personer som vill klappa och gosa med honom i ett lugnt område utan bilar, säger Yvonne Hedberg Sköld. 

För Katarina Söderberg, som har lagt ner hela sin själ i sökandet, blir det precis som för Ebbe nu tid för återhämtning efter flera veckors letande. 
– Nu ska jag fira med ett glas rosévin, säger Katarina Söderberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.