Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Katarinas samling: 200 retrokoppar

Katarina Svedlund har alltid varit en samlare, men de senaste åren har intresset för ett specifikt ting blommat ut för fullt – i hemmet finns en samling på långt över 200 gamla koppar.

I en stormönstrad retro städrock i lila och vitt välkomnar Katarina Svedlund in i villan i Strömlund. I hemmet, som är personligt inrett med arvegods blandat med loppisfynd, är det en sak som direkt fångar ögat: I hyllor, skåp och på borden står det massor med gamla koppar med färgglada dekorer.

– Jag har alltid varit en samlare, men det har kunnat frodas mer på senare år, säger Katarina Svedlund.

Redan sedan tonårstiden har hon tyckt om att gå på loppisar, men just samlandet av kaffe- och tekoppar har inte pågått speciellt länge med tanke på hur många som nu trängs på hyllplanen. Ungefär tre år närmare bestämt.

– Koppar från Gefle och Rörstrand gillar jag mest, men jag faller för vissa mönster så det kan komma in någon kopp från Bavaria eller Arabia också, berättar Katarina och visar runt bland de olika kopparna – de flesta med olika grafiska mönster men även en och annan med blommor på.
 

"Jag räknade för längesedan och då var det runt 200"

En del av dem har köpts på loppisar, men många har hon köpt på nätet, närmare bestämt via bildappen Instagram.

– Där kan man komma över rätt mycket ganska snabbt och det är ofta billigare än på Tradera, säger Katarina.

Som svar på frågan hur många koppar det finns i hemmet både suckar och skrattar hon.

– Jag räknade för längesedan och då var det runt 200.

Är det fler nu?
– Ja, det är det absolut!

Hennes samling är däremot inget som står och samlar damm. Varje morgon väljer hon omsorgsfullt ut en kopp som får hedersuppdraget att servera morgonkaffet.

– De ska användas och absolut inte bara stå i ett skåp, säger Katarina och berättar att när hennes yngsta av fem barn tog studenten nyss fick gästerna själva välja ut en kopp när det var dags för kaffe.

– Det blev jättekul, alla pratade om vilken de skulle välja och vad de tyckte om dem, det blev ett härligt samtalsämne.
 

Har fått många nya vänner

Förutom jakten på nya koppar har gemenskapen med andra samlare varit givande för Katarina, som varit sjukpensionär ett antal år sedan hennes fibromyalgi och problem med ryggen blev värre.

– Jag blev helt sängliggande en period och då gjorde jag ett nytt konto på Instagram för kopparna och då insåg jag att det var många fler som samlade. Det intresserar både kvinnor och män, jag blev jätteförvånad först när flera män började följa mitt konto, men det visade sig att de hade riktigt stora samlingar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.