Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Kaskeloter siktade vid Kosteröarna

Flera kaskelotvalar sågs simma i flock i Kosterfjorden. En extremt ovanlig händelse.
– Jag blev helt tagen, säger Martin Fransson, kapten på Kosterfärjan.

Det var under måndagen som 7-8 valar sågs vila mitt i Kosterfjorden, något som P4 Väst var först med att rapportera om. Martin Fransson, 43, är kapten på Kosterfärjan. Han har jobbat på båten i över 20 år och aldrig sett något liknande.

– Det var en gammal kollega som såg valarna först. Och när vi sen tittade närmare så såg vi att det var en ganska stor grupp som låg och plaskade och blåste mitt i fjorden. Jag blev helt tagen, säger han.

Ropade i högtalaren

För att påkalla resenärernas uppmärksamhet ropades det ut i färjans högtalare.

– Vi var på väg mot Koster men körde lite längre norr ut än vanligt för att komma närmare. Jag ropade ut det i högtalarna så massa människor stod och tog kort och filmade valarna, säger Martin Fransson.

När färjan var ungefär 500 meter ifrån valarna så dök de ner under ytan igen.

– Det sista vi såg var stjärtfenorna som gick ner, säger han.

Extremt ovanligt

Erland Lettevall, utredare för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, bekräftar att det rör sig om kaskeloter i våra västsvenska vatten.

– Enstaka valar har setts tidigare men aldrig tidigare i en sådan här stor grupp, säger han.

Vad kaskeloterna gör i våra vatten kan man bara spekulera kring.

– Det finns en rad olika anledningar. En är att gruppen letar efter mat men de är väldigt känsliga för ljud och Kosterfjorden är tungt trafikerad, de kan också ha blivit skrämda från sin naturliga rutt, säger Erland Lettevall och fortsätter:

– Deras grupper är matriarkalt uppbyggda och är ledaren sjuk eller dålig på något sätt kan det också vara så att den letar efter grundare vatten. Så det kan vara bra att hålla utkik efter den här gruppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.