Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spända. Fotografen Sebastian Larsson och Karin Påsse åker snart ner till Sydafrika för att påbörja sitt arbete för att rädda lejonen.

Karin vill rädda Afrikas lejon

Hon har alltid älskat katter och varit galen i djur sedan hon var liten. Nu åker Trollhättebon Karin Påsse till Afrika för att rädda lite större katter – lejonen.

Karin Påsse har länge velat åka till Afrika för att på något sätt jobba med de hotade djuren. Och det var när hon hörde att en bekant hade varit i kontakt med en kvinna i Sydafrika som ljuset gick upp för henne.

– Jag kände bara att det här är ju perfekt, nu kan jag påverka och göra någonting bra, säger hon.

Hon bestämde sig för att åka ner till Sydafrika för att bistå Andi ”The Lion Queen” Rive och hennes projekt ”Love Lions Alive". Andi driver en fristad för lejon som räddats undan jakt. Hon jobbar också med att motverka misshandel och tjuvjakt av lejon. Hon tar idag hand om lejon som tidigare levt under oacceptabla förhållanden.

– Det känns jättespännande! Att det äntligen blir av. Jag har velat det här hur länge som helst, förklarar Karin Påsse.

Nyligen grundade hon välgörenhetsorganisationen New Addiction – Lions. Tanken är att genom donationer till organisationen finansiera sina projekt i Afrika. I september åker hon ner till Andi – tillsammans med fotografen Sebastian Larsson. De ska göra en minidokumentär för att belysa problemen kring troféjakten av lejon. Och det är just för att lejonparten av det svenska folket, enligt henne och Sebastian Larsson, inte känner till problematiken.

– Många åker för att volontärjobba och tror att de gör någonting bra, men de ser inte vad som sker i kulisserna. Man tar bara första bästa jobb, utan att läsa på om det, säger Sebastian Larsson.

Han menar att folk åker och volontärjobbar på en farm i tron om att de gör någonting bra. Men i själva verket är det en farm där lejonen föds upp endast i syfte att senare skjutas – så kallad troféjakt. De hoppas att med dokumentärfilmen kunna knyta kontakter med olika samarbetspartners för att sedan sprida budskapet bland det svenska folket. Deras slutgiltiga mål är att oseriösa farmer ska stängas ner.

– Vi vill få folk att åka till rätt farmer. Och visa hur det ligger till i verkligheten, säger Karin Påsse.

– Ja, och jag tror att folk har samvete nog att göra rätt om de vet hur det verkligen ligger till, fyller Sebastian Larsson i.

Karin Påsse är en mångsysslare som i vanliga fall jobbar som nagelterapeut, i en matvarubutik och på ett företag som gör möbelrengöringsprodukter. Även Sebastian Larsson har många järn i elden – förutom foto jobbar han som crossfitcoach och ibland är han i trampolinparken Hop n pop i Trollhättan.

Varför det blev just lejon är en självklarhet.

– Jag har alltid älskat katter och lejon är ju väldigt fascinerande djur, förklarar Karin Påsse.

Och tanken är att på heltid kunna jobba med välgörenhetsorganisationen.

– Drömmen är att kunna rädda även andra djur, säger Karin Påsse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.