Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kaos på Landvetter efter solstorm

Flygplanen i södra Sverige fick inte lyfta på grund av radarstörningar - orsakade av en solstorm. På Landvetter flygplats i Göteborg blev det dessutom strömavbrott och nödutrymning. - Alla lampor slocknade, säger göteborgaren Mia Åsenius.

Flygledningen i södra Sverige fick stora problem med radarsystemen klockan 15.45 på onsdagseftermiddagen. Det påverkade bland annat Landvetter, Arlanda och Bromma.

- Man försökte ta ner de plan som var i luften, däremot tilläts inga plan att starta, säger Charlotte Periasamy, på Svedavias pressjour.

Se också: Solstorm stoppade flygtrafiken

Under knappt en timme kunde flygledningen i södra Sverige inte se några flygplan på sina skärmar. Problemen orsakades av väderfenomenet solstormar, som påverkade jordens magnetfält, vilket i sin tur störde Luftfartsverkets radaranläggningar.

Klockan 16.40 började radaranläggningarna successivt att fungera igen och 17.00 var det full kapacitet.

- Nu är det fullt ös, men vi kan inte släppa på all trafik hur som helst utan det blir följdförseningar under kvällen, eventuellt under kommande dygn också, säger Periasamy.

Landvetter blev dock dubbelt otursdrabbat. Mitt under radarkaoset, klockan 16.30, gick strömförsörjningen ner och det blev flera korta strömavbrott.

- Alla lampor slocknade inomhus, säger göteborgaren Mia Åsenius, som var på väg till Bryssel och precis skulle gå på sitt flyg när hon fick utrymma.

Utrymningen berodde på att ett automatiskt röstmeddelande gick ut på grund av strömavbrotten, varvid människor uppmanades att gå ut från transithallen via säkerhetskontrollen.

Efter att man konstaterat att utrymningen inte behövdes blev det snabbt enormt långa köer för att ta sig in genom säkerhetskontrollen igen. Många var oroliga för att inte hinna med sina flyg.

- Vi har något som heter reservkraft som gick igång, vilket gjorde oss funktionsdugliga, men säkerhetskontrollen har begränsningar i sin kapacitet på grund av strömproblemen, det gör att det tar lite längre tid, säger Periasamy.

Mia Åsenius var inte imponerad av informationen till resenärerna.

- Vi fick ingen information om varför vi skulle utrymma. Alla undrar vad det är som händer. Det har varit ofantligt sparsamt med information.

Vid 19-tiden på kvällen var strömavbrottet löst. Då låg förseningarna på mellan 15 minuter och en timme, enligt Charlotte Periasamy, som inte kan bekräfta att solstormen även ligger bakom elavbrottet.

- Det är för tidigt att säga något om.

På torsdagsförmiddagen ska det vara utrett vad som låg bakom det stora strömavbrott, uppger hon.

Anna Gustafsson och hennes mamma Else-Marie Gustafsson skulle hem till Skellefteå via Umeå efter en shoppingresa till Ullared. Vid 18-tiden på onsdagen skulle de försöka checka in sitt bagage till ett flyg som borde ha lyft redan.

- Jag har ingen aning om vad som gäller. Det bara blinkar på skärmen med avgångar, säger Anna Gustafsson och banar väg genom folksamlingen med bagagevagnen.