Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Katter måste tas omhand och får inte överges. Bild: Gösta Axelsson

Kan bli straffbart att överge katter

Tidigare har det inte varit straffbart att överge katter. Nu ska det bli ändring på det. Men obligatorisk id-märkning och registrering dröjer. Om drygt ett år kan den nya djurskyddslagen, som regeringen föreslår, träda i kraft.

Samtidigt pågår en annan stor förändring, när det gäller djurskyddsarbetet över hela landet. Det är att länsstyrelserna kommer att ta över uppgifter som i dag ligger på Polisen, både tillsynslagen och den praktiska delen av omhändertaganden.

Detta sker den 1 juni detta år, även om riksdagsbeslutet ännu inte är taget utan klubbas först 24 januari.

– Syftet med detta är att frigöra tid och renodla Polisens arbete, säger Hillevi Upmanis, nationell projektledare för länsstyrelsernas övertagande av Polisens djuruppgifter och i grunden djurskyddskontrollant i Västra Götalands län.

En slutrapport för förändringen, med utvärdering av hur det har gått, ska redovisas för regeringen till hösten. När det gäller lagförslaget att det ska bli straffbart för djurägare att överge sina katter och hundar, bygger det på en utredning som presenterades redan i slutet av 2011. Att det har dröjt så länge innan processen gått vidare, har kritiserats av Djurskyddet Sverige, vilket är en stor organisation med ett 50-tal anslutna djurskyddsföreningar. Deras engagemang har pågått länge. 2008 överlämnade man 100 000 namnunderskrifter och 2014 fick alla riksdagsledamöter en mjukiskatt med texten "jag fryser" runt halsen och krav på stärkt lagstiftning.

Mycket kvar

Även om regeringens besked nu välkomnas och betraktas som en seger återstår mycket att göra, framhåller generalsekreterare Åsa Hagelstedt. Inte minst behövs, menar hon, obligatorisk id-märkning och registrering av katter.

– För oss som arbetar med hemlösa katter dagligen finns en stor samsyn om hur viktig id-märkningen och registrering är. Där behövs inga fler utredningar som bara tar tid samtidigt som fler katter förlorar sina hem, säger hon i ett pressmeddelande.

Undrar också

Hillevi Upmanis har i sitt uppdrag inte haft den frågan på bordet.

– Varför det inte ingår frågar jag mig också. Personligen hade jag blivit mycket glad om det hade gjort det. Det tror jag nog att alla som jobbar med djurskydd tycker. Det hade varit bra för både djuren, människorna och samhället i stort, säger hon.

I en debattartikel i DN kommenterade ministrarna Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP) denna fråga kort inför beslutet om förslag på moderniserad djurskyddslag: "I djurskyddsutredningen fanns inte tillräckligt underlag för att gå vidare med detta. Därför kommer regeringen att särskilt utreda frågan om märkning och registrering av katter."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.