Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bilden är en arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Kammarrätten avslår Kungälvs överklagan om NMR:s tillstånd

Nu avslås Kungälvs kommuns överklagan om Nordiska motståndsrörelsens polistillstånd. Kammarrätten ger organisationen rätt till att anordna allmänna sammankomster i kommunen.

Kungälv är en av de tre kommuner i landet där NMR kandiderar till kommunvalet. Men om organisationen ska tillåtas kampanjarbeta i kommunen har varit en omstridd fråga.

Polismyndigheten har gett NMR tillstånd att anordna sammankomster, ett tillstånd som överklagades av kommunen. Kommunen menade att tillståndet borde vägras på grund av risken för ordningsstörningar.

Överklagan avslogs i Förvaltningsrätten med hänvisning till att mötesfriheten är skyddad enligt grundlagen, men då beslutade kommunen att överklaga ärendet till Kammarrätten. Samtidigt begärde kommunen att kammarrätten ska beslutat att NMR:s ansökan om tillstånd ska avslås.

På fredagseftermiddagen uppger Kammarrätten i Göteborg i ett pressmeddelande att man avslår överklagandet.

"Kammarrätten instämmer i förvaltningsrättens bedömning att eftersom Polismyndigheten har ansett att ordning och säkerhet kan upprätthållas vid sammankomsterna, så går det inte att begränsa den grundlagsskyddade mötesfriheten på det sätt som Kungälvs kommun vill”, säger rättens ordförande, kammarrättslagmannen Petter Classon, enligt pressmeddelandet.

De andra två kommunerna som NMR kandiderar till kommunvalet är Ludvika och Boden. Kungälvs kommun är den enda av kommunerna som har överklagat NMR;s polistillstånd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.