Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
The Gothenburg combo, Thomas Hansy och David Hansson, har varit med på Gunnebo kammarmusikhelg i tio år. Bild: Per Buhre

Kammarmusikhelg firar tio år på slottet

Intimt och nära. Det är så gitarristen David Hansson beskriver kammarmusikhelgen på Gunnebo slott som startar i dag.

– Det är en svettig upplevelse. Vi kommer nära publiken och publiken sitter nästan i knät på oss, säger David Hansson från gitarrduon The Gothenburg combo, som tillsammans med kompanjonen Thomas Hansy också är konstnärliga ledare för kammarmusikhelgen.

För tionde året i rad genomförs helgen där The Gothenburg combo funnits med från början. 
– Vi hade spelat på Gunnebo tidigare i olika sammanhang. När de ringde för tio år sen och frågade om vi kunde ta ansvar för den konstnärliga ledningen så var vi på turné i Peru. Det behövdes inte någon längre betänketid för att tacka ja.

Med en inriktning om att låta den historiska musiken tala till dagens publik ska de inför en utsåld slottssalong göra en historisk djupdykning i den svenska musiken från Bellman till Abba. Tillsammans med historieprofessorn Dick Harrisson.
– Rent musikaliskt började det med att vi fick ett samtal från American Swedish Institute 2015. De hade en idé om en utställning om den svenska musikhistorien. Vi spelade in tio videos om olika perioder eller teman. Nu fördjupar vi oss lite till genom att ta in Dick Harrisson. Han kommer att kommentera de olika epokerna, det ska bli väldigt kul, säger David Hansson.

Vad är speciellt med kammarmusik på Gunnebo slott?
– Det är i det närmaste en perfekt plats för kammarmusik. Man kan jämföra det med ett storband som spelar i ett stort konserthus och en jazzkvintett som spelar på en liten rökig jazzklubb. Och i det fallet är vi jazzkvintetten. Man kommer väldigt nära samtidigt som vi är i samklang med den historiska miljön.

The Gothenburg combo kommer även att spela på söndag, då tillsammans med elever och lärare från Mölndals kulturskola. Samma dag uppträder även sångerskan Lena Willemark med violinisten Cecilia Zilliacus. Och i morgon lördag konserterar violinisten Victoria Stjerna och pianisten Natalia Kremska.
– Tanken är att presentera både etablerade namn med upcoming stars. Och det tycker jag verkligen att vi har lyckats med i år.