Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kalkbombning. Med hjälp av helikopter kalkas sjöar och våtmarker i Svartedalen årligen. I veckan är det återigen dags att släppa ned tonvis med kalk i och kring Svartedalens naturreservat. Arkivbild: Per Landén

Kalkar för att minska försurningen

I veckan startar den årliga satsningen på helikopterkalkning av sjöar och våtmarker i Svartedalen för att minska försurningen.

Sjöar och våtmarker längs Anråsåns vattensystem i Svartedalen kommer i veckan att få påhälsning av den helikopter som ska sprida kalk.
– Det här är oerhört värdefulla områden inom Anråns vattensystem som är ett av de viktigaste vattendragen i Västsverige med en stark öringpopulation och även andra sällsynta arter som bland annat flodpärlmusslan, säger Jan Gustafsson chef för länsstyrelsen vattenmiljöenhet. 
– Här är det oerhört viktigt att ingen försurning sker och då måste vi kalka varje år för att hålla våtmarker och sjösystem intakta.

Det är Stenungsunds kommun som svarar för kalkningen i samarbete med länsstyrelsen och Göteborgsregionens kommunalförbund (GR).
Förutom Stenungsund har även Ale, Göteborg och Lilla Edet kalkning i egen regi. Det finns också en omfattande kalkningsverksamhet under ledning av GR där sammanlagt 18 värdefulla områden i Göteborgsregionen kalkas. Bland de största märks Kungsbackaåns och Mölndalsåns vattensystem. I Svartedalen har GR kalkningsverksamhet i Solbergsån och Vallerån nära Göta älv i Kungälvs del av skogsområdet.

Stenungsunds kommunalråd Bo Pettersson (S) berättar att kalkningarna i Anråsåns vattensystem pågått sedan slutet av 70-talet, det vill säga när olika myndigheter valde att börja med kalkning. Satsningarna har hela tiden haft ett starkt stöd av kommunen.
– Det handlar inte om några stora kommunala investeringar utan de mesta är statsbidrag som beviljas varje år. Vi kommer att fortsätta med kalkningen som måste ske kontinuerligt eftersom man annars får tillbaks försurade sjöar.

Nedfallet av försurande ämnen har minskat med över 80 procent under de senaste 25 åren. Antalet försurade vatten har blivit färre och kalkningen har kunnat avslutas i många vatten. Generellt sett har därför en kraftig minskning av kalkning kunnat ske.
Bo Pettersson säger att har vissa uppgifter om att mört och abborre börjat komma tillbaka i Svartedalen framkommit, något som skulle kunna tyda på att det sura nedfallet faktiskt minskat i skogsområdet.