Sveriges enda k-märkta pissoar, med placering i Lysekil, togs bort 2008. Nu utreds om den renoverade pissoaren ska sättas upp.
Sveriges enda k-märkta pissoar, med placering i Lysekil, togs bort 2008. Nu utreds om den renoverade pissoaren ska sättas upp.

K-märkt pissoar kan sättas upp igen

ANNONS
|

– Vi har gett tjänstemännen i uppdrag att utreda den här frågan, säger Mats Karlsson (M), avgående kommunalråd i Lysekils kommun. Pissoaren monterades ner 2008 i samband med utbyggnaden av Norra hamnen. I dag ligger de renoverade delarna i ett kommunalt förråd och vi tycker det är bättre att den sätts upp igen.

Det är kommunens fastighetschef Jan Larsson som fått i uppdrag att utreda frågan om pissoarens framtida placering. De direktiv som getts från politiskt håll är att pissoaren ska sättas upp någonstans i Norra hamnen.

ANNONS

Från 1920-talet

Många Lysekilsbor har under årens lopp tagit tillfället i akt att lätta på trycket i den här konstnärligt utformade pissoaren av gjutjärn. Den byggdes på 1920-talet efter att ett antal fiskare framfört önskemål om att det borde finnas en urinoar eller toalett vid bryggan.

Det var till och med så att ordföranden i dåvarande stadsfullmäktige höll ett invigningstal och en orkester bjöd på musik.

Den kulturmärkta pissoaren togs bort 2008 och kontakt togs då med Cai Zetterström, metallrestaurator i Stockholm som föreslog ett antal åtgärder i syfte att renovera pissoaren. Det handlade bland annat om att byta ut bultar, åtgärda brott på några plåtdetaljer, slipa bort rost och en hel del annat.

Pissoaren monterades ner i delar och skickades till Cai Zetterströms företag Z-metall för reparation. Sedan några år ligger den renoverade pissoaren i delar i ett av kommunens förråd.

Nämnas bör att den pissoaren i Lysekil bland annat omnämns i en bok med den något ovanliga titeln "Pissoaren en byggnad för män" som skrivits av Torsten Sigfridsson från Uddevalla.

ANNONS

Vanlig modell förr i världen

– Det som är så speciellt med pissoaren i Lysekil är att det är en av få av den här modellen som finns kvar i Sverige, säger Torsten Sigfridsson. Tidigare var den här modellen av gjutjärn ganska vanlig i Sverige. Det fanns ett 20-tal pissoarer i Stockholm och ett tiotal pissoarer i Göteborg. Det fanns också sådana pissoarer nära järnvägsstationer för den som behövde uträtta sina behov i väntan på nästa tåg.

Torsten Sigfridson har använt pissoaren i Lysekil ett flertal gånger och tyckte att allt fungerade bra. Han är kritisk till att kommunen tog bort pissoaren och anser att den ska ställas tillbaka på exakt samma ställe.

– Ett föremål som är byggnadsminnesförklarat får inte lov att flyttas på det sätt som gjorts, säger han.

ANNONS