Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Robert Betzehag

Körde ihjäl brandman - "Anpassade inte hastigheten"

En brandman omkom i tjänsten när en personbil körde förbi avspärrningarna vid en trafikolycka. Nu har åklagare väckt åtal mot en man i 70-årsåldern, som misstänks ha orsakats brandmannens död.

Det var i slutet av april som räddningstjänsten larmades ut till E6 vid Saltkällan i Munkedal där det hade skett en olycka med en lastbil. Medan räddningspersonal arbetade med olyckan kom en annan bil som körde på en av brandmännen som arbetade på platsen. Brandmannens liv gick inte att rädda. Efter olyckan inledde polisen en brottsutredning, där en man i 70-årsåldern misstänktes ha vållat brandmannens död.

Vållande till annans död och vårdlöshet i trafik

Nu är polisens utredning klar och åklagare har väckt åtal mot mannen. Han kommer att ställas inför rätta för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Enligt åklagaren har mannen i samband med räddningsarbetet passerat den uppmärkta olycksplatsen, utan att vara tillräckligt uppmärksam på förhållandena och utan att ha anpassat hastigheten. Mannen ska först ha kört in i den främre delen av en uppställd brandbil, med påslagna varnings- och blåljus, därefter ska han ha kört in i sidan på en personbil och därefter ska han ha kört på brandmannen. Efter det ska mannen även ha kört in i en andra brandbil och slutligen in i en lastbil.

Åklagaren: "Anpassade inte hastigheten"

Åklagaren har bland annat åberopat vittnen i den påkörda personbilen och lastbilen för att styrka att mannen inte anpassat hastigheten efter omständigheterna.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.