Köpare sökes till vindkraftprojekt

Marknaden vek och Mölndalsbaserade vindkraftsutvecklaren Gothia Vind gick i konkurs. Nu jobbar en advokat för att hitta en köpare till bolagets tre västsvenska satsningar.

ANNONS
|

Gothia Vinds affärsidé har varit att hitta lämpliga platser för vindkraftsetableringar, göra det tungrodda jobbet med att få tillstånd – och sedan sälja koncepten vidare när de är klara att förverkliga.

Men de fallande elpriserna har gjort upplägget allt mer bräckligt de senaste åren, och enligt konkursförvaltaren, advokat Johan Sölveland, räckte bolagets ekonomiska muskler helt enkelt inte till.

– Finansieringen var för svag för en verksamhet som binder upp så pass mycket kapital, säger han.

Konkursen blev klar strax före jul och Gothia Vind hade då ett 40-tal vindkraftsprojekt runt om i Sverige i sin portfölj. Tre av dem hör hemma i GP:s spridningsområde: Ytterstad och Fyrskog i närheten av väg 190 i Lerums kommun samt Älmåsa mellan Bollebygd och Alingsås.

ANNONS

Av de tre är det Fyrskog som har kommit längst – där förväntar man sig ett myndighetsbeslut någon gång under första kvartalet i år. Johan Sölveland gör bedömningen att en satsning som kommit så pass långt sannolikt inte påverkas nämnvärt av konkursen.

–De här projekten ligger i dotterbolag och tanken är att vi ska hitta en köpare till dotterbolagen. Det är ju oerhört mycket arbete nedlagt i många av dem, säger Johan Sölveland.

När det gäller Ytterstad och Älmåsa, satsningar som fortfarande är på planeringsstadiet, är framtiden betydligt mer osäker. Johan Sölveland säger till GP att målsättningen är att sälja hela det konkursade bolaget på ett bräde, men att det också kan bli så att man tvingas dela upp projekten på olika köpare.

–Då är det ju de projekt som kommit längst som är mest attraktiva. Det kan bli så att vi skickar med andra projekt också, men hur det går med dem avgörs av köparen och av marknaden, säger Johan Sölveland.

Hur mycket pengar som Gothia Vinds samlade vindkraftsportfölj kan inbringa är osäkert. Konkursförvaltaren konstaterar att marknaden är skakig just nu, främst på grund av låga elpriser och att vindkraftssatsningar ofta stöter på problem på vägen fram till start.

ANNONS

Men Johan Sölveland vittnar om att det funnits ett visst intresse från flera håll så här långt.

– Bolagets skulder ligger på runt 20–25 miljoner kronor. Om vi får en köpeskilling i paritet med det så är vi väldigt nöjda, säger han.

Fortfarande pågår arbetet i bolaget och de anställda får lön via den statliga lönegarantin. Johan Sölveland hoppas ha en köpare klar under årets första kvartal.

Antal anställda: 11.

Säte: Mölndal.

Senaste årsresultat: -19 miljoner kronor (2014).

Omsättning: 5,0 miljoner kronor.

ANNONS