Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärvt med gratisresor för 65 plus i Mölndal

Striden om gratisresor för pensionärer rullar vidare i Mölndal. I går sade allianspartierna i kommunstyrelsens arbetsutskott nej till en gräddfil för 65 plus. S-oppositionen tillstyrkte förslaget.
- Idén är inte bra. Taxefrågor i Göteborgsregionen bör diskuteras och lösas med en helhetssyn, anser kommunalrådet Hans Broberg, fp.
I Göteborg har pensionärer över 65 fått förmånen att åka gratis med kollektivtrafiken vardagar under tiden 09.00 till 15.00 samt dygnet runt på helger. Detta har inte skett utan att pensionärer i kranskommunerna efterlyst samma förmån i hemkommunen.
I Mölndal formulerade Lars G Andersson, fullmäktigerepresentant för Kommunpartiet i Mölndal (KiM), pensionärernas krav i en fullmäktigemotion.
- Det vore naturligt för vår kommun att införa liknande regler. Det verkar ju löjligt att en äldre person måste betala för resan till taxegränsen för att därefter få färdas gratis inom hela det göteborska kollektivtrafiksystemet med spårvagnar, bussar och färjor.
Men Västtrafik krävde särskilt färdbevis för pensionärer i Göteborg för att berättiga till de fria resorna. Detta innebär att pensionärer från andra kommuner inte kan resa fritt inom Göteborgs kommun.
PRO-föreningarna i Mölndal, Kållered och Lindome krävde i brev till kommunstyrelsen att gratisresorna även skall omfatta Mölndals kommun. Även det kommunala pensionärsrådet ställde sig bakom Kommunpartiets motion.
S, v och mp tillstyrker KiM-motionen.
- Vi tycker motionen är bra. Kostnaden för reformen blir låg eftersom vi får ett bättre utnyttjande av bussar, spårvagnar och färjor som annars bara står oanvända, säger Patrik Karlsson, s-kommunalråd s.
- Vi vill även att skolungdomar får gratisresor. Det ser vi som en miljöförbättring.
Hans Broberg tror dock inte att det blir några gratisresor för 65 plus i Mölndal.
- Vår majoritet håller hela vägen upp i kommunstyrelsen. Vi tror att det finns en stor potential till ökat resande om utbudet i kollektivtrafiken utökas. I valet att satsa resurser på fria resor för äldre eller att öka utbudet generellt föredrar vi det senare.