Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Kände igen den som dödade honom - på knackningen

Lägenhetsinnehavaren avvisade mannen i 25-årsåldern från sitt hem. 15 minuter senare knackade det på dörren igen - utifrån knackningen förstod lägenhetsinnehavaren att samma man stod på andra sidan dörren. Då blev det bråk och lägenhetsinnehavaren höggs till döds. Tingsrätten friade vännen för mordet – nu gör hovrätten det också.

Paret var hemma i sin bostad i Ulricehamn när det knackade på dörren. Utifrån knackningen förstod paret att det var en man i 25-årsåldern. Den speciella knackningen var hans sätt att signalera att han kom.

Lägenhetsinnehavaren, en man i 30-årsåldern gick och öppnade.
– Sedan hör jag bara "stick härifrån din jävla pundare". Han stänger dörren, kommer tillbaka till mig och vi pratar i vardagsrummet, berättade flickvännen i polisförhör.

Höggs i bröstet

Men snart knackade det på dörren igen. Återigen avslöjade knackningen vem som stod på andra sidan dörren - mannen i 25-årsåldern. Då utbröt bråk mellan männen.
– Vem som slog vem vet jag inte. Men jag ser dem komma farandes och kraschar in i spegeln i hallen, sa flickvännen i polisförhör och berättade att hon såg hur besökaren hade en kniv som han högg hennes pojkvän med.

Huggen träffade bland annat i ryggen, på ena sidan, överarmen, ena benet - och ett knivhugg i bröstkorgen som träffade hjärtat.

När en granne gick emellan sprang den oönskade besökaren iväg.
– NN tittar på mig i ögonen och säger "ring en ambulans", berättade flickvännen.

Men hans liv gick inte att rädda.

LÄS MER: Vapenarsenal funnen i misstänkte mördarens bostad 

Greps med kniv

Senare på kvällen återvände gärningsmannen till brottsplatsen. Då greps han av polis. I byxlinningen hittade de den kniv som mannen själv sa att han högg sin vän med.

I förhör sa den gripne mannen att han blev attackerad andra gången han knackade på. Enligt hans uppgifter försökte lägenhetsinnehavaren hugga honom i huvudet med en yxa och det var då han drog fram en kniv från sin ena jackficka.

Medan offrets flickvän sa att pojkvännen tagit avstånd från mannen i 25-årsåldern påstod gärningsmannen själv att allt var bra mellan dem.
– Vi var kompisar, sa han i förhör.

LÄS MER: Offrets vädjan innan sin död: "Ring en ambulans" 

Friades i tingsrätten

Mannen i 25-årsåldern åtalades för grovt hemfridsbrott och mord, i andra hand grov misshandel och grovt vållande till annans död.

När rättegången i tingsrätten avslutades släpptes mannen på fri fot av rätten. Och snart meddelade de att han frias för grovt hemfridsbrott och mord.

I tingsrättens mening var det inte utrett vem som startade bråket – därför hade mannen i 25-årsåldern "rätt att försvara sig mot det våld NN utövade mot honom, även om detta inneburit användandet av en kniv". Tingsrätten ansåg att det inte är bevisat att mannen i 25-årsåldern "uppsåtligen riktat något hugg" mot offret.

Överklagade domen

Domen överklagades. Åklagaren skrev i handlingen att det fanns en schism mellan de två männen och att offret sagt att han inte ville ha med mannen i 25-årsåldern att göra.

Enligt åklagaren visste offret att den yngre mannen alltid var beväpnad. Trots att han precis blivit avvisad kom han snart tillbaka - beväpnad - och knackade på offrets dörr på sitt speciella sätt. Åklagaren anser att det varit frågan om ett "överhängande brottsligt angrepp riktat" mot offret så när han öppnade sin dörr för andra gången hade han att räkna med att bli attackerad. Han hade därför rätt att använda våld mot den oönskade besökaren - och inte tvärtom.

På fredagen meddelade hovrätten sin dom. Även de friar mannen i 25-årsåldern för mord.

De konstaterar att mannen i 25-årsåldern har agerat i nödvärn och skriver att han befann sig i ett "mycket pressat läge och var fokuserad på att – under ett snabbt och i det närmaste tumultartat förlopp – undvika ytterligare slag med yxan". Även om yxan inte var utfälld anser rätten att den friade mannen utsattes för "potentiellt livsfarligt" våld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.