Känd cirkus brister i djurhållning

ANNONS
|

I förra veckan protesterade djurrättsaktivisterutanför cirkustältet. Nu ryter Länsstyrelsen i Halland ifrån och föreläggerCirkus Maximum, med bas i Älvsered, med vite på tiotusentals kronor, skriver Hallands Nyheter.

–Det här kommer som en blixt från klar himmel, säger cirkusens turnéledare Helena Schicht.

Hotas med vite

Länsstyrelsen har vid flera kontroller sedan 2015 anmärkt på att hästarna inte har tillgång till daglig utevistelse. Nu kräver länsstyrelsen att samtliga cirkusdjur ska ha möjlighet till daglig motion utomhus. Om cirkusen inte förbättrar sin djurhållning kommer de att krävas på 50 000 kronor vid varje kontrolltillfälle och dag.

–Vi försöker få till utevistelse så mycket det går. Så klart djuren ska vara ute. Det är inget snack om den saken.

ANNONS

Hur förklarar du de upprepade anmärkningarna från länsstyrelsen?

–Vi har problem att hitta bra cirkusplatser på de orter vi besöker. Fina grusplaner försvinner och ersätts med konstgräs. På runt 5 till 10 procent av de platser vi hyr finns det inget utrymme att släppa ut djuren på, säger Helena Schicht.

Hon fortsätter:

–Vi söker därför dispens hos Jordbruksverket. I förra veckan hade vi dispens i Kungsbacka och Falkenberg.

Måste journalföra

I en domfrån slutet av januari i årfastställde Förvaltningsrätten att cirkusen även ska journalföra djurens utevistelse. Men vid länsstyrelsen besiktning inför turnéstarten i mars månad framkom att cirkusen inte journalfört djurens utevistelse under 2016. Vid samma tillfälle visade det sig att frigång i manegen ersatte djurens utomhusmotion - även när vädret var fint.

Kommer att överklaga

Om cirkusen fortsätter att slarva med journalförelsen kommer ett löpande vite på 50 000 kronor för varje kontrolltillfälle att ske, enligt beslutet.

–Vi kommer att överklaga. Det är hysteriskt mycket pengar för oss, säger turnéledaren.

Vid de tillfällen då cirkusplatsen är för liten vill länsstyrelsen att djuren ska turas om i hagarna. Bedömningen är att "utevistelse kortare än två timmar per dag knappast kan uppfylla djurens behov av rörelse, lek och sällskap av andra djur."

Cirkus Maximum hade inför årets turné åtta hästar, åtta åsnor, tre kameler, tre får, tre getter, två gäss, två nötkreatur och femton hundar.

ANNONS
ANNONS