Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Kämpar för den goda maten

Utmärkelsen White guide junior och senior vill lyfta fram goda exempel på restaurang på förskolor, skolor och äldreboenden. En av årets nominerade är Rådahemmet i Mölnlycke.

Jonathan Thorlin, kock på Rådahemmet, har arbetat i flera av Härryda kommuns kök. Efter närmare 15 år i yrket är han en bidragande orsak till att äldreboendet nu nominerats till kategorin "årets seniormåltid", dessutom kan han bli "årets kock".
– Från början såg jag det nog mer som ett brödjobb, men efter ett tag insåg jag att det blir inte roligare än man gör det. Därför försöker jag göra det bästa jag kan av det, för alla jobb blir ju roligare ju bättre man försöker göra dem.

När GP kommer på besök serveras de sista lunchgästerna stekt makrill och gräddstuvad potatis samt en citronfromage till efterrätt.
– Vi kommer nästan hit varje dag. Det har vi gjort i 1,5 års tid, säger Maritha Gustafson.
– Den här miljön är underbar. God mat, perfekt service, äkta matta på golvet och så priset. För ett tiokort betalar vi pensionärer 530 kronor, säger Henry Cederstrand.
De sex personer som GP samspråkar med har blivit något av en institution på restaurangen, trots att de inte bor på Rådahemmet, utan i lägenheter i närheten. 

19 september avgörs White guide junior och senior i Göteborg, en tävling som bedömer helheten i de offentliga köken. Bland de tio återfinns förutom Rådahemmet, även stiftelsen Otium i Göteborg och Tubberödshus på Tjörn.
– Det man generellt kan säga om de nominerade är att det inte bara handlar om ett kök, utan om ett holistiskt förhållningssätt i synen på samarbete hos de som jobbar med de äldre, säger Pär Bergström, initiativtagare och jurymedlem för White guide.
Inför nomineringarna testades 70 kök på äldreboenden och 200 inom förskola/skola.
– Tyvärr så är inte alla äldreboenden lika duktiga, men vi har valt att lyfta fram de goda exemplen för vi tror att det bedriver utveckling för fler.

Även Jonathan Thorlin på Rådahemmet betonar samarbetet, inom köket och på boendet.
– Att bli uppmärksammad så här är jättekul. Det känns som att vi jobbar åt rätt håll.
För 43 kronor per boende och dag ska han och hans medarbetare ordna frukost, två olika luncher med efterrätt, eftermiddagsfika och kaka samt middag av något lättare karaktär.
– Vi gör allt från scratch. Lagar, bakar, styckar och kokar fonder. Det gör att arbetet alltid är roligt och variationsrikt.Ändå är han sällan helt nöjd.
– 99 procent av allt jag lagar blir jag missnöjd med. Det finns alltid någon liten detalj som går att göra bättre. Men det handlar om att göra de där ute lyckliga. Det är en fantastisk känsla när någon av gästerna kommer fram och tar mig i handen efteråt. Det är ett kvitto på att vi gjort deras dag lite bättre.