Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kjell Elmelund (till vänster) och Sven Carlsson, kassör respektive ordförande i PRO Onsala samt Hans Carlsson, ordförande i Onsala SPF ser fram emot att få permanenta lokaler för sina verksamheter.

Kämpar för allaktivitetshus

Kyrkbyskolan i Onsala ska bli ett allaktivitetshus. En arkitektritad skiss har tagits fram och nästa steg är att ansöka om bygglov för huset som ska rymma såväl fritidsgård som föreningslokaler.

Ett hus med en samlingslokal och möjligheter för föreningar att hyra in sig har diskuterats länge i Onsala. Nu tyder allt på att lösningen blir en ombyggnation av Kyrkbyskolan.

Strax före jul drog kommunen i gång ett projekt för att kartlägga behoven. I mars var en arkitekt färdig med en skiss över hur skolbyggnaden kan anpassas och i förra veckan hölls ett möte med berörda föreningar.

Som det ser ut i dag kommer allaktivitetshuset i första hand att utnyttjas av Onsala SPF, PRO Onsala, Röda korset och Nordhalländska filatelistföreningen, men även Onsala innebandyklubb har visat intresse.

En annan viktig verksamhet i byggnaden blir den kommunala fritidsgård som kommer att startas. Tanken är att huset på så sätt utnyttjas både på dagen och kvällen.

Enligt planerna ska Kyrkbyskolan inte alls förändras på utsidan. Invändigt kommer det att finnas en evenemangsdel, en del för öppen verksamhet och en del där föreningar kan hyra ett kansli och förlägga sina sammanträden till.

– Alla som var med på mötet tyckte att skissen såg bra ut. Det fanns inga invändningar, berättar Marie Persson, enhetschef på Kungsbacka kommuns föreningsservice.

Hans Carlsson, ordförande i Onsala SPF håller med i stort.

– Det ser bra ut. Det blir ett välutrustat kök och jag är också positiv till att unga och äldre håller till i samma hus. Det är bra att lokalerna utnyttjas, säger han.

Något som förvånade Hans Carlsson var dock att det inte ingick i planerna att bygga någon parkeringsplats. Dessutom är det lite osäkert om något rum i huset rymmer ett medlemsmöte som i SPF:s fall brukar locka runt 120 personer.

Hans Carlssons motsvarighet i PRO Onsala, Sven Carlsson, tycker att det ska bli skönt att få egna lokaler, även om det fungerat bra att hyra in sig i det ombyggda församlingshemmet.

– Vi vill ha en kontorslokal där vi kan ha aktiviteter och träffa medlemmar lite mer spontant. Och det centrala läget är väldigt bra, säger Sven Carlsson.

Men även om de båda lokala ledarna för pensionärsorganisationerna är positiva till det mesta, så finns det en detalj som oroar.

– Det finns en risk för höga hyror. Kommunen brukar vara bra på att ta betalt, säger Sven Carlsson.

– Ja, vi har inte råd med hur höga hyresnivåer som helst. Men framtiden får utvisa hur det blir med den saken, kommenterar Hans Carlsson.

Någon tidsplan för ombyggnaden av Kyrkbyskolan finns ännu inte, men en ansökan om bygglov kommer att lämnas inom kort.