Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Julen – högtiden för Johannes kyrkoorgel

Kontrasten mellan det storslaget pampiga och det avskalade fick Johannes Landgren att falla pladask för kyrkoorgeln. Professorn ger här sin syn på varför julen och orgeln bildar en tvåenighet.

– Julen är den högtid där många kan sångerna och psalmerna som sjungs i kyrkan. Orgeln är i sitt esse när den får bära och lyfta församlingssången, säger Johannes Landgren. 
Han är professor i orgel och improvisationen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, ett arbete han varvar med jobbet som frilansmusiker. På turnéer i Sverige, Europa och USA tar han med sig en bärbar digital variant, men de stora kyrkoorglarna har en särskild plats hos Johannes Landgren.
– Den har så många kontraster. Från det pampiga till det stilla. Det finns så många färger att måla med på en orgel.


Har du någon särskild julfavorit?
– Jag är väldigt förtjust i den engelska körskatten, som till exempel "Dagen är kommen" där man som organist får använda orgelns fulla potential. Sen gillar jag stilla lugna sånger som "O, Betlehem du lilla stad". Den ger en hoppfullhet i den mörka årstiden. Det är kanske de sångerna vi behöver som mest i dag när världen är fylld av oro och krig.


Han är uppvuxen i en prästfamilj i norrbottniska Råneå. Flyttade med familjen till Skene i Marks kommun där han redan som högstadieelev vikarierade som kyrkomusiker. Sedan drygt 30 år tillbaka bor han tillsammans med sin hustru Birgitta och deras barn i Mölndal.
– Som liten spelade jag mycket mer piano, men jag blev helt tagen av orgeln och sa tidigt till mamma att "där uppe ska jag sitta". 
I december har han gjort julkonserter med tre olika kammarkörer i Västsverige, dessutom satt Johannes Landgren på orgelläktaren i Göteborgs domkyrka under Julsång i city.
– Fast den här julen är lugnare än på länge. Normalt sett har jag nog haft 15 julkonserter varje år. Men förra året fick jag problem med lederna i benen i kombination med gikt. Jag satt i rullstol och visste inte om jag skulle kunna spela mer. Jag fick ställa in 40 konserter.


Men sjukdomsproblemen gav vika och nu fortsätter han att varva universitetsarbetet med spelningar tillsammans med olika musiker.
– Jag mår allra bäst av att spela. Det är en förutsättning för att orka med all administration i mitt andra arbete.