Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jordskalvets epicentrum ligger cirka tre kilometer väster om Falköping. Källa: snsn.se Bild: Google Maps

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jordskalv i Falköping

Ett jordskalv har inträffat i närheten av Falköping.
– Hela huset skakade från grunden, säger Kim Andrésen Söderqvist som bor ett par kvarter från tågstationen i Falköping.

Enligt Peter Schmidt, seismolog vid Uppsala Universitet, är jordskalvet stort med svenska mått mätt. Skalvet ska ha uppmätt en magnitud på 2,5 på en lokal mätskala, som kan liknas med den mer kända Richterskalan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi håller just nu på att analysera jordbävningen, men en del saker vet vi redan nu. Det skedde 14.46, cirka tre kilometer väster om Falköping och uppmätte preliminärt en magnitud på 2,5 vilket är stort i svenska mått mätt, säger Peter Schmidt.

Trodde det var något som hade smällt

Kim Andrésen Söderqvist har också skrivit upp 14.46 som tid för skalvet. Han ville vara säker på att ha noterat tiden ifall det senare skulle visa sig viktigt.

– Jag har jobbat i militären och vi har skjutit med saker så jag trodde först det var något annat som hade smällt, säger han.

Martin Olsson arbetar på en fabrik i närheten av tågspåren i andra änden av stan. Han och kollegorna trodde att något hade hänt på spåren.

– Det var en jäkla smäll som var över på bara någon sekund, säger Martin Olsson.

Efter att huset slutat vibrera gick Kim Andéasen Söderqvist ner i källaren för att se ifall det var något där som hade orsakat smällen.

– Då såg jag vaktmästaren som kollade rören och när jag sen också såg på sociala medier att andra hade känt av det, då kändes det tryggare.

Vad trodde du att det kunde vara?

– Vad som helst. En bil som kört in i huset? Känslan var ändå att hela huset skakade till. Så det var tvunget att vara något rejält, säger Kim Andrésen Söderqvist.

När allt hade lugnat sig för Kim Andrésen Söderqvist kunde han notera att varken han eller något i hans lägenhet på tredje våningen hade skadats.

– Det var inte så att något trillade ner men det kändes att hela huset vibrerade, säger han.

"Tusen gånger starkare"

Enligt Peter Schmidt så tenderar Sverige att drabbas av ungefär 5 till 6 liknande skalv varje år.

– Men det är naturligtvis så att om det sker även ett större skalv i ett mindre befolkat område så märks det mindre, säger han.

Det största skalvet som drabbat Skaraborg i modern tid skedde i Skövde 1986, söder om Vänern. Då uppmätte skalvet en magnitud på 4,5, vilket är 1 000 gånger starkare än det som skedde i Falköping.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.