Pappa Tommy Ivarsson, som är en av grundarna av Jontefonden. En fond som är uppkallad efter sonen Jonathan Ivarsson, som dog i väntan på en lungtransplantation.
Pappa Tommy Ivarsson, som är en av grundarna av Jontefonden. En fond som är uppkallad efter sonen Jonathan Ivarsson, som dog i väntan på en lungtransplantation. Bild: Jontefonden

Jonathan dog – nu spelar IFK Kungälv för andra barns liv

Elitserien hägrar för bandylaget IFK Kungälv. Men inför måstematchen på fredagen är fokuset trots allt något annat. Ett fokus på barn och ungdomars rätt till organtransplantationer.

ANNONS
|

På fredag möter IFK Kungälv, som spelar i bandyallsvenskan, Nässjö IF. Det är en match som skulle kunna innebära ett avancemang för klubben upp till den högsta ligan. Men det är inte bara en match för avancemang, utan även för livet.

– IFK Kungälv har kommit till oss med det här initiativet och vi hakade givetvis genast på det här engagemanget, säger Tommy Ivarsson, insamlings- och pressansvarig vid Jontefonden.

För matchen mot Nässjö går under namnet Jontematchen, för att uppmärksamma kampen för barn och ungdomars rätt till hjälp med organtransplantation. Fonden startades av Tommy och Gunilla Ivarsson och är uppkallade efter deras son, Jonathan, som gick bort i väntan på att få nya lungor.

ANNONS

"Vill ge den hjälpen vi inte fick"

– Jonathan väntade på nya lungor i nio år. Vi startade den här fonden för att hjälpa familjer som hamnat i samma situation som vi gjorde, men med kanske sämre förutsättningar, säger Tommy Ivarsson.

Jonathan Ivarsson från Kungälv drabbades som sexåring av sjukdomen lungfibros som ledde till kraftig nedsättning av hans lungfunktion. Snabbt fick familjen reda på att han behövde en lungtransplantation. Men väntan blev för lång. Till slut gav Jonathans lungor upp.

– Vi hoppas att Jontefonden kan bidra med den hjälp som vi kände att vi inte hade, säger Tommy Ivarsson.

Och på bara fem år har fonden växt till en av de största aktörerna i landet när det kommer till att uppmärksamma frågan om organdonationer och transplantationer bland barn och ungdomar.

Vaggan i Kungälv

– Det har varit en häftig resa att göra. Vaggan för Jontefonden har alltid varit i Kungälv, men vi ville alltid att det skulle bli en nationell företeelse. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle bli så stort som det är nu, säger Tommy Ivarsson.

Så på fredagen byter alltså IFK Kungälv ut sitt traditionella röda ställ mot en orange färg, som är just Jontefondens färg.

– Vi tycker verkligen om den drivkraft som idrottsrörelsen skapar i dessa sammanhang. Och det kommer att bilda ringar på vattnet. Det blir liksom inte bara en gåva utan även en aktivitet, säger han.

ANNONS

Mål över förväntningarna

Målsättningen för klubben var att få ihop 100 000 kronor inför matchen, ett mål man tyckte var högt satt. Men 24 timmar innan matchstart så är klubben uppe och nosar på 200 000 kronor.

– Det är fint att spelare efter spelare anmält sig för att kunna bli donator och förväntningarna är att det blir en himla trevlig kväll på fredag. Det är så viktigt att vi skapar diskussion och debatt. Det räddar verkligen liv, säger Tommy Ivarsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS