Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Andersson är i dag regionråd för Liberalerna och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han är också ordförande för fotbollsklubben Gais. Nu lämnar han sina politiska uppdrag. Bild: Sanna Tedeborg
Jonas Andersson är i dag regionråd för Liberalerna och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han är också ordförande för fotbollsklubben Gais. Nu lämnar han sina politiska uppdrag. Bild: Sanna Tedeborg

Jonas Andersson (L) lämnar politiken

Efter 17 år som regionråd i Västra Götaland ger Jonas Andersson (L) nu beskedet att han lämnar sina politiska uppdrag i höst. I dag är han bland annat ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Valet att sluta gjorde han egentligen redan för ett år sedan, men pandemin satte stopp.
– Jag har kämpat på ett år till. Nu var det rätt läge, säger han.

Jonas Andersson är en av de tyngsta politikerna i Västra Götalandsregionen som ansvarig för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han sitter också som ledamot i regionstyrelsen för det blågröna minoritetsstyret. Nu har han bestämt sig: den 1 oktober lämnar den liberala politikern sina politiska uppdrag. Han fortsätter dock som ordförande för fotbollsklubben Gais.

– Jag hade väl egentligen tänkt att lämna redan för ett år sedan men det blev lite fel tajming mitt i pandemins första våg, säger han.

LÄS MER: Vi budgeterar för en omstart av Västra Götaland

Redan när Västra Götalandsregionen bildades var Jonas Andersson aktiv inom regionpolitiken – nu har han hunnit med att vara regionråd i mer än 17 år. Men när pandemin slog till mot Sverige förra året hade han alltså egentligen redan bestämt sig. Beslutet fick vänta, tills vidare. I efterhand hyllar han sjukvårdspersonalen – som han säger har gjort, och gör, fantastiska insatser.

– Det är inget annat än imponerande och när sjukvården är som bäst: när man får fokusera på uppgifter och lösa problem och inte fastna i byråkratisk sörja, säger Jonas Andersson.

Han medger dock att det finns flera saker att dra lärdomar av.

– Det har säkert begåtts ett antal fel under resans gång men med de givna förutsättningarna måste jag ändå ge ett högt betyg till hur sjukvården har klarat av att hantera läget.

Det finns ju flera kända problem inom sjukvården som återkommer regelbundet, bland annat bemanningen med sjuksköterskor. Hur ser du på att de inte har lösts under den här tiden som du har varit politiker?

– Jag är inte säker på att vi har för få sjuksköterskor. Vi har för stor omsättning av sjuksköterskor och ja, vi har för få specialistsjuksköterskor. Vi har tagit steg åt rätt håll men inte tillräckligt mycket och det får man väl säga, att det finns en massa saker som inte har blivit som man har önskat.

En av de saker som han är mest nöjd med att ha åstadkommit inom politiken är Närsjukhuset i Angered. Nu väntar en valrörelse och han vill ge tid för partiet att hitta en efterträdare. Någon favorit vill han dock inte utse.

– Jag har ingen som jag vill peka ut som den som bör efterträda, det är inte min roll i sammanhanget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.