Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Johan Wald Lindskog dog – misstänkt gärningsman släppt

Johan Wald Lindskog, 25 år, blev skallad och slog i huvudet på en fest på Tjörn. Han avled senare av sina skador. Nu har den misstänkta gärningsmannen släppts på fri fot.
– Det är en mycket tragisk händelse, säger åklagaren Daniel Edsbagge.

Det var i lördags natt som ett bråk uppstod mellan två män i 25-årsåldern på en fest i en bygdegård på Tjörn. Den ena mannen, 25-årige Johan Wald Lindskog skallades av den nu misstänkta gärningsmannen och slog sedan i huvudet i marken.

När polis och ambulans kom fram till platsen var Johan Wald Lindskog medvetslös och han fördes till sjukhus. Under söndagen dog han till följd av sina skador.

LÄS MER: Johan Wald Lindskog, 25, dog – skallades på fest på Tjörn

Den misstänkta gärningsmannen greps misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Under onsdagen hölls häktningsförhandlingen vid Uddevalla tingsrätt och den misstänkte gärningsmannen släppes då på fri fot, vilket NyheterSTO var först med att rapportera.

Åklagaren: Ingen avsikt att döda

Brottsrubriceringen ändrades även till misshandel av normalgraden samt vållande till annans död, vilket mannen är fortsatt misstänkt för. Tingsrätten ansåg inte heller att det fanns några häktningsskäl för den misstänkte mannen.

– Den misstänkte medgav ansvar till grov misshandel på sannolika skäl, han hade heller ingen synpunkt på frågan kring vållande till annans död, säger åklagaren Daniel Edsbagge.

Att tingsrätten valde att rubricera om misstanken mot den anhållne mannen förvånar inte Daniel Edsbagge. Trots att han tyckte att det fanns skäl att pröva händelsen som grov misshandel menar han att våldet ligger i gränslandet mellan ett grovt brott och misshandel.

– Det framgår av förundersökningen att den misstänka personen inte har haft någon avsikt att döda den målsägande, men han har haft avsikt att skada den här personen. Han har alltså ett uppsåt för misshandel, och den här misshandel har inte varit bagatellartad, säger Daniel Edsbagge och fortsätter:

– Det tragiska här är att personen i fråga avlider, förmodligen till följd av han hamnar i backen.

"Mycket tragisk händelse"

Att man ännu inte kunnat säga med säkerhet att skallningen orsakat Johan Wald Lindskogs död ser Daniel Edsbagge som en avgörande faktor för resultatet av häktningsförhandlingen.

– Förundersökningen pågår fortfarande. Vi får se vad obduktionsprotokoll och ytterligare vittnen säger.

Daniel Edsbagge beskriver samtidigt fallet som en viktig lärdom när det kommer till konsekvenserna av att våld.

– Sådant här våld kan leda till allvarliga skador eller att man avlider. Det är en mycket tragisk händelse. Målsägande och den misstänkta gärningsmannen kände varandra sedan tidigare, men hur nära bekanta de var kan jag inte svara på.

LÄS MER: 30-årsfesten på Tjörn slutade i tragik – grannen: "Det finns inga ord"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.