Aili Larsson, verksamhetsansvarig och Farzad Jafarzadehtey, handledare i cykelverkstaden i Svanesund, som hyr ut och reparerar cyklar. Bild: Camilla Moestedt
Aili Larsson, verksamhetsansvarig och Farzad Jafarzadehtey, handledare i cykelverkstaden i Svanesund, som hyr ut och reparerar cyklar. Bild: Camilla Moestedt

Jobb för gemenskap och utökat återbruk

Lokalen i Svanesund har under våren renoverats och fyllts med återbrukade möbler. Här samlas nu unga och gamla med olika bakgrund för att både arbeta och fika tillsammans i ett lyckosamt projekt.

ANNONS
|

I den tidigare cykelaffären i Svanesunds centrum på Orust råder febril aktivitet. I ett av hörnen av lokalen lagas cyklar och i återbruksverkstaden ser Dan-Åke Danielsson, handledare och utbildad möbeltapetserare, över nyskänkta möbler som ska renoveras och få ny klädsel. Samtidigt förbereds lunch till konferensgästerna på övervåningen och det grävs i den blivande trädgården utanför lokalen.

– Tanken är också att vi ska starta upp ett bageri och på sikt även börja servera enklare luncher i vårt kafé, dit många Orustbor redan hittat, säger Aili Larsson som är projektansvarig för kooperativet Orustmodellen.

Det ettåriga projektet, som sjösattes i början av året och invigdes i mitten av september, vänder sig till dem som står allra längst från arbetsmarknaden.

ANNONS

Tanken är att de genom arbetsträning och i ett socialt sammanhang ska komma närmre arbete eller påbörja studier. Orustmodellen lägger också särskild vikt vid att stödja nyanlända kvinnor och de som varit i Sverige en längre tid men av olika skäl blivit kvar i hemmet.

– Jag får dock själv eksem om någon tar ordet integrationsprojekt i sin mun, utan ser det snarare som en slags inkludering där alla får vara med och göra vettiga saker tillsammans som leder till såväl ökad självkänsla som samvaro över generationsgränser och kulturella gränser, säger Aili Larsson.

Till exempel planerar hon till våren att bjuda in olika skolklasser, barn och föräldrar till ett käpphäst-hinderbanelopp intill lokalen.

– Det är en idé jag hämtat från Finland där käpphästridning fick sitt genombrott för ett par år sedan och blivit jättestort med närmare 10 000 utövare som tävlar i grenar som dressyr och hopp, berättar Aili.

Tillsammans med återvinningsgruppen som arbetar med textil ska därför en rad käpphästar och hinder nu sys och tillverkas.

– Vi arbetar även med återbruk och försäljning av andra textilier och möbler. I vår cykelverkstad är tanken att man utöver att kunna hyra cyklar och hjälmar också själv ska kunna komma in och låna verktyg och reparera sin cykel till självkostnadspris.

ANNONS

Hennes ambition är att Orustmodellen ska leva vidare. Därför har man nu bildat ett socialt företag för att kunna stå på egna ben när projektet tar slut i februari.

– Jag ser ju hur mycket det här ger både dem som kommer hit och arbetar, men även för andra Orustbor som hittat hit, säger Aili Larsson.

– Jag har till exempel en äldre dam och herre som kommer hit till vårt kafé regelbundet och som uttryckt sin glädje över att Svanesund äntligen fått en naturlig mötesplats dit man otvunget kan komma och fika, prata och umgås. Och därtill göra en insats för dem som kanske tidigare inte ens tagit sig upp ur sängen och nu växer i självförtroende för varje dag när de hittar styrkor de ibland inte ens själva visste att det hade. Sådant värmer hjärtat och själen!

Fakta: Orustmodellen

  1. Ett ettårigt projekt för att ge arbetsträning för de som i dag står allra längst från arbetsmarknaden.
  2. Tanken är att personer genom arbetsträning och i ett socialt sammanhang ska komma närmre arbetsmarknaden eller påbörja studier.
  3. Projektet finansieras av regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2014-2020, Leader Södra Bohuslän, samt Europeiska socialfonden.
ANNONS