Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jobb bort när äldreomsorg sparar

Runt 30 heltidstjänster försvinner när äldreomsorgen ska spara pengar. Totalt handlar det om 40 till 50 personer som riskerar att bli varslade.

Äldreomsorgen måste spara 20 miljoner kronor nästa år. För att klara budgeten föreslås bland annat ihopslagna nattpatruller och minskade kostnader för rehabilitering och inköp.

Men den klart största besparingen ska ske på kommunens äldreboenden. Där ska 13 miljoner kronor sparas och cirka 30 heltidstjänster försvinner. Eftersom det är många som inte jobbar heltid kan 40 till 50 personer drabbas.

- Det kommer att bli varsel, men det här är inte mer än vår vanliga personalomsättning på ett år. Fast de berörda personerna får ju vara beredda att flytta på sig, säger Anne-Marie Svensson, chef för äldreomsorgen.

Enligt henne påverkar nedskärningarna däremot inte de boende.

- Alla kommer fortfarande att få den vård och omsorg de behöver. Men de kanske får träffa lite mer olika personal.

Genom att införa en ny resursfördelningsmodell ska man nämligen använda de anställda på ett mer effektivt sätt. Bland annat föreslås tajtare scheman och att personalen ska jobba över avdelningsgränserna.

- Det har inget med besparingarna att göra. Den här modellen hade vi infört ändå.

Enligt Ann-Marie Svensson är den nya fördelningsmodellen mer rättvis eftersom äldreboenden med fler vårdkrävande boende ska få mer pengar.

I morgon ska vård- och omsorgsnämnden fatta beslut om fördelningsmodellen och i september klubbas budgeten.