Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jessica och Patrik Karlsson med familj. Bild: Privat

Jessicas man fick hjärtstopp - nu tackar hon dem som räddade hans liv

Jessicas man Patrik fick en hjärtinfarkt efter sin löprunda, som slutade i hjärtstopp. Med rekordsnabb hjälp överlevde Patrik. Nu riktar Jessica stor tacksamhet mot alla inblandade. – Det går inte beskriva hur tacksamma vi är, de gjorde ett helt fantastiskt arbete, säger Jessica om den dramatiska upplevelsen.

Jessica Karlsson, hennes man Patrik och deras tre barn åkte till Bohus-Björkö för en trevlig semester tillsammans. Där skulle de njuta av att simma i havet, cykla och ha det allmänt skönt. Men semestern fick en dramatisk vändning. Patrik, som precis hade varit ute och sprungit, kände sig dålig när han kom hem. När han fick bröstsmärtor ringde Jessica 112. Jessica förstod först inte allvaret i situationen, men det gjorde personen som svarade. Därefter dröjde det inte länge förrän ambulanshelikopter, ambulanspersonal och en brandman kom till deras räddning. Vid det laget var Patrik illa däran - och drabbades av hjärtstopp. Med ungefär 10 procents chans att överleva, var det ont om tid.
– Det tog bara några minuter innan hjälpen var på plats. Om inte larmoperatören hade tagit ett sådant snabbt beslut hade Patrik inte levt idag. Även brandmannen Rolf, som gjorde hjärt- och lungräddning var så professionell, även om det inte var hans område. Sedan kom personal med en defibrillator och stabiliserade Patrik, berättar Jessica. 

"Barnen stod och skrek"

När situationen inträffade stod deras tre barn och skrek. Jessica tänkte att det här kanske var slutet för Patrik. 
– Jag var livrädd. Jag tänkte "vad är det som händer, Patrik är en stark man och bara 41 år gammal". Men alla i personalen visste precis vad de gjorde, de var helt otroliga. Han hade dött om det inte hade varit för dem, säger Jessica. 

Därefter kunde Patrik transporteras till Sahlgrenska i Göteborg. Flera dagar efter händelsen är Patrik stabil, men inte helt återställd. Nu väntar en tids återhämtning, men framtiden bådar gott.
– Han är vid medvetande och lever. Vi hade otroligt tur, tänk att helt rätt personer kom till oss den dagen. Det var personal av högsta klass, menar Jessica. 

Vill uppmärksamma personalen

Nu vill Jessica uppmärksamma personerna som räddade Patrik. Hon vet inte om hon kommer få se någon av dem igen, men det är något som hon hoppas innerligt på.
– De har inte bara räddat Patriks liv. De har även räddat våra barns och mitt liv. Jag älskar det som de gjorde för vår familj. Jag vet inte vad larmoperatören heter, men brandmannen heter Rolf. Jag hoppas att vi får träffa dem igen, de måste förstå hur tacksamma vi är, säger en märkbart rörd Jessica. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.