<b>Tom tunna.</b> Kan en plastpåse sopor om året motivera  besök av sopbilen var fjortonde dag? undrar Jens Pettersson.
Tom tunna. Kan en plastpåse sopor om året motivera besök av sopbilen var fjortonde dag? undrar Jens Pettersson.

Jens går till domstol för att slippa sophämtning

ANNONS
|

Jens Pettersson, som delar fritidshuset med sina syskon, hävdar att man vistas där högst tolv dagar om året. Han har tidigare begärt hos både Hylte kommun och länsstyrelsen att få slippa sophämtning och tömning av avloppsbrunnen vid fritidshuset. Men i båda fallen har det blivit avslag.

I sin motivering skriver Jens att man sorterar, återvinner och lämnar till insamling allt hushållsavfall vid sommarhuset. Och han understryker att den ringa mängd organiskt avfall, som till äventyrs behöver omhändertas tas med hem. Han menar att det, på sin höjd, rör sig om om en plastkasse om året.

Men länsstyrelsen hänvisar till de mycket stränga regler som gäller för dispens från sophämtning och har avslagit Jens Petterssons begäran.

ANNONS

Att huset bara används mindre än två veckor om året hjälper inte.

"Nyttjandet av fastigheten förefaller inte markant avvika från vad som kan betraktas som normalt fritidsboende. Dessutom kan det antas att klaganden inte på ett betryggande sätt, utan fara för människors hälsa och miljön, kan omhänderta det hushållsavfall som uppstår på fastigheten", skriver länsstyrelsen bland annat i sitt avslag.

- Mycket drastiskt! Det låter som om vi ville starta ett kärnkraftverk, säger Jens, som rekommenderar länsstyrelsen att spara på de starka orden tills de verkligen behövs.

Men han ger sig inte. Nu går Jens Pettersson vidare till Miljödomstolen för att bli befriad från sophämtningen.

- Dessa mycket små mängder avfall kan i rimlighetens namn inte miljömässigt motivera att en stor sopbil, många gånger per år, dundrar in bara för att konstatera att soptunnan är tom, hävdar han i sin inlaga till Miljödomstolen.

Och han hävdar att myndigheternas formaliteter och principer går före ett väl fungerande ekologiskt system.

ANNONS