Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

”Jag har levt ett bra och intressant liv”

Kärlek, humor och glädje. Det är tre av flera ingredienser som ger Sveriges äldste man, Strömstadsbon Carl Mattsson, en tillvaro full av liv. På tisdagen fyllde han 109 år.

”Att veta hur man ska åldras är den högsta av alla visdomar och en av de svåraste av livskonstens alla sidor”.

Citatet tillhör den franske författaren Henri Frédéric Amiel som var verksam på 1800-talet.

Det är torsdagseftermiddag på serviceboendet Jägaren i Strömstad. Utanför byggnaden är asfalten kall och blöt efter nollgradigt vinterregn. Carl Mattsson har levt i över ett sekel. Tisdag, den 7 mars, fyller han 109 år.

På frågan hur det känns att fylla 109 svarar Carl modest och ler med ögonen

– Ja, man lever så länge man får chansen och sedan är det inte så mycket mer med det. Jag vet inte varför jag har blivit så gammal. Mina föräldrar blev inte så gamla och inte heller någon annan i släkten. Jag har ett levt ett bra och intressant liv. Jag tänker inte så mycket på framtiden. För är man snart 109 år så är man det.

– Det är lite konstigt, för alla som kommer upp i den här åldern blir lite darriga – men jag är skarp och hänger med. Jag har fortfarande lätt för att minnas, och om jag skulle skriva min levnadshistoria så skulle jag kunna skriva den från början till slut. De tjötar på mig här att jag ska göra det, men jag är för lat, säger Carl och skrattar.

"De tjötar på mig här att jag ska göra det, men jag är för lat."

Carl Mattsson föddes 1908 på Tjörn. Med åren flyttade han så småningom från ön och packade upp resväskan i Göteborg. Ett av hans första jobb var som symaskinsförsäljare. Carl visade sig vara duktig och fick pris för sina insatser.

Senare bröt han ny mark i arbetslivet och utbildade sig till möbelsnickare i Vänersborg. Hantverkaryrket skulle visa sig passa honom ypperligt. Carl, som arbetade på Götaverken, tillverkade bland annat inredning till Gripsholm. Färdigheterna uppmärksammades och ledde till att han blev specialdesigner. 1973 gick Carl i pension efter att ha arbetet i tio år som verkmästare på Vättehus i Skee.

"Den lyckligaste dagen i mitt liv var när jag gifte mig med Birgit"

Men vad är ett liv i över 100 år utan kärlek? Bortgångna hustrun Birgit kommer för alltid att ha en särskild plats i hans hjärta. Under mitten av 1960-talet flyttade Carl till Strömstad och gifte sig då min sin käresta som han träffade för första gången på en bussresa från Göteborg till Stenungsund.

– Den lyckligaste dagen i mitt liv var när jag gifte mig med min fru Birgit. Jag trodde aldrig att jag skulle fånga henne. Vilken underbar tjej hon var. Våglängden mellan oss var helt perfekt.

Carl Mattsson äger sannerligen visdomen och konsten att veta hur man ska åldras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.