"Jag fick en pistol mot huvudet"

ANNONS
|

Personalen på Victorins Guld är fortfarande omskakad efter det grova rånet som de blev utsatta för på måndagsförmiddagen.

– Det är lite otäckt det som hände, jag har egentligen gått och väntat att det ska hända någon gång, säger Ulf Victorin, som driver butiken med sin bror Hans.

Ulf, som bevittnade rånet efteråt från en övervakningsfilm, kom till butiken precis efter att rånet inträffat.

Brodern Hans befann sig i butiken, tillsammans med en anställd och fyra kunder, när två maskerade män stormade in och ropade "var är guldet"

– Det tog ett tag innan jag förstod att det var ett rån. Tänkte först att det kanske var ett bud. Men när de kom fram och hotade med en pistol och sa "lägg er ner på golvet" så förstod jag.

ANNONS

– Männen kändes så hotfulla så alla i butiken la sig ner. Sen pickade en av dem pistolen i huvudet på mig och frågade "var är guldet någonstans", berättar Hans Victorin.

Han visade med fingret mot guldbackarna. Rånare nummer två kom fram och rafsade ner smyckena i en väska.

– Jag gjorde bara som de sa. Man gör bara som de säger, man kaxar inte upp sig i det läget. Sen pekade han mig i huvudet med pistolen igen, jag låg på knä och han sa åt mig att öppna kassalådan.

Var du rädd för ditt liv?

– Det är först efteråt som de tankarna börja komma. Jag undrar om pistolen var laddad, om den var osäkrad och om det fanns en risk att ett skott avlossats av misstag.

– Han använde pistolen för att påkalla min uppmärksamhet. Han använde den som ett verktyg.

Hans Victorin uppmärksammade också att rånarna sa "vi vill inte skada er".

– Det sa en av dem ett par gånger, vilket fick en att slappna av lite. De var inte dumma mot oss, på så sätt att de bankade eller slog.

Rånarna hade också med sig en sprayburk med röd färg.

– När jag låg ner sprayade en mig i nacken och det såg faktiskt ut som blod. Det rann lite grann. En kund blev sprayad i sidan av ansiktet.

ANNONS

Tre anställda som var på väg tillbaka in i butiken från fikarummet under rånet blev tillsagda att vända in igen. De trodde att deras chef blivit nerslagen på grund av den röda sprayfärgen.

I den stressade situationen som var tappade Hans Victorin sina glasögon på golvet.

– En av rånarna var nära att trampa på dem. Ett tag funderade jag om jag skulle sträcka mig efter dem. Men jag bestämde mig för att ligga kvar.

LÄS OCKSÅ:Intensiv polisjakt efter rånare

Rånet var över på tre minuter. En anställd kallade på hjälp via en larmknapp. En väktare var snabbt på plats och var på väg in i butiken under rånet, men han blev också hotad och gick ut igen.

– Sen sprang väktaren efter rånarna som flydde på cykel. Tack vare honom fick polisen snabbt korn på dem, säger Ulf Victorin.

Direkt efter det grova rånet stängdes guldsmedsbutiken. Personalen samlades för en lunch, pratade ut, och sen bestämde de sig för att gå tillbaka till det normala.

Butiken öppnade som vanligt igen. Många i Varberg har velat visa sin omtanke efter det grova rånet.

– Vi har fått en otrolig massa sms, blommor, tårtor och choklad. Det är helt fantastiskt. Alla har varit supersnälla mot oss och polisen har varit strålande, säger Ulf Victorin.

ANNONS

– Det här grova rånet har inte bara gjorts mot oss, utan hela Varberg känns det som. Man gör bara inte såhär mot andra människor, inflikar Hans Victorin.

FAKTA: Detta har hänt

Guldsmedsbutiken Victorins Guld i centrala Varberg utsattes för ett grovt rån klockan halv elva på måndagsförmiddagen.

Vid halv två meddelade polisen att fem män hade gripits.

Enligt uppgifter till HN greps de i en bil i närheten av Halmstad. Åklagaren valde senare att anhålla dem som misstänkta för grovt rån mot Victorins Guld.

Männen är hemmahörande i Landskrona och är mellan 22 och 26 år gamla.

ANNONS