Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunfullmäktige i Ale beslutade i veckan att fortsätta bygget av ett nytt ridhus. Bild: Ola Folkesson

Ja till att fortsätta ridhusbygge

Bygget av ett nytt ridhus i Ale stoppades tillfälligt på grund av skenande kostnader. Nu har kommunfullmäktige beslutat att projektet ska fortsätta trots att slutnotan väntas landa på 47 miljoner kronor.

Planerna på att bygga ett nytt ridhus i Jennylund i Bohus har diskuterats i många år, men projektet har kantats av olika problem med bland annat upphandlingar och ökade kostnader. I december förra året kom bygget äntligen igång, men det dröjde inte länge innan det tog stopp igen då kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) nyligen beslutade att pausa hela projektet. 
Anledningen var att de ledande politikerna fått kännedom om kraftigt ökade kostnader då marken måste saneras och att grunden behöver byggas på ett annat sätt än planerat. Totalt handlar det om cirka 20 miljoner kronor mer än förväntat.

Kommunfullmäktige kallades in till ett extrainsatt möte i tisdags och vid en omröstning beslutades att bygget ändå skulle fortsätta som planerat och att Ale kommun skjuter till mer pengar. 
– Det var inget lätt beslut, men att stoppa bygget bedömdes kosta 25 miljoner kronor och det är en dyr prislapp för ingenting. Dessutom hade det drabbat ridklubben hårt. Jag tror att de flesta partiet i fullmäktige resonerade på samma sätt, säger oppositionsrådet Monica Samuelsson.
Alliansen var däremot splittrad i frågan och Moderaterna, tillsammans med lokala partiet Framtid i Ale, röstade nej. Mikael Berglund lyfter fram problemen och ovissheten kring projektet och påpekar att fullmäktige skjutit till extra pengar även tidigare. 
– Det är ett sluttande plan. Nu är vi uppe på 46 miljoner men ingen kan säga om det stannar där. Därför tyckte Moderaterna att det var rimligt att avbryta det, säger Mikael Berglund.

Det nya ridhuset ska byggas på mark som tidigare använts som en kommunal deponi. Men att det skulle krävas så omfattande sanering har inte varit känt för den politiska ledningen tidigare, enligt Mikael Berglund. För att ta reda på vad som gått fel ska nu en extern ansvarsutredning tillsättas.
– Vi vill förstå hur vi kunde hamna i den här situationen så att vi kan se till att vi aldrig hamnar där igen. Utredningen ska vara klar i slutet av maj.
De ökade kostnaderna för marksanering ska tas från överskottet som Ale kommun beräknas göra under 2019 och kommer inte innebära några besparingar i andra verksamheter, enligt kommunledningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.