Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jätterättegång tas om – efter tingsrättens miss

I april föll tingsrättsdomen i en av Västsveriges största narkotikahärvor någonsin. Flera av de inblandade dömdes till mångåriga fängelsestraff.
Nu måste rättegången som redan kostat sju miljoner kronor tas om eftersom domarna i målet endast varit med på videolänk – vilket inte är tillåtet.
– Det är en nödvändig följd att det blir ytterligare stora kostnader för staten, säger Åke Thimfors, lagman vid hovrätten i Västra Sverige.

Nio personer åtalades i januari i år i vad som är en av Västsveriges största narkotikahärvor någonsin. De två personerna som anses vara huvudmän häktades redan i februari 2021. Tillsammans beräknas de ha tjänat mer än 10 miljoner på sin verksamhet, som omfattat 5 000 kunder.

– Vid ett av tillslagen fick man ta in ordningspolisen och behövde en polisbuss och en polisbil och ytterligare en bil för att hämta allt. Det är mycket stora mängder, har spaningsledaren Per Björkman tidigare sagt.

I april kom domen där sju personer dömdes till mångåriga fängelsestraff från 2 år och 6 månader till 9 år. Två av personerna frikändes helt. Rubriceringarna i ärendet blev bland annat grovt dopingbrott, brott mot läkemedelslagen, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och brott mot lagen om handel med läkemedel.

Men under torsdagen kunde Sveriges Radio Göteborg berätta att hela rättegången nu ska tas om i tingsrätten. Det efter ett beslut i hovrätten för Västra Sverige.

Bakgrunden är att två av domarna som deltagit i rättegången arbetat hemifrån på grund av att de insjuknat i covid-19. Men enligt ett avgörande från högsta domstolen, skrivet år 1994 får det inte gå till på det viset, berättar Åke Thimfors, lagman vid hovrätten i Västra Sverige.

”Inte många som jobbar gratis”

Under en rättegång måste domarna vara på plats i rättssalen och kan inte vara med på videolänk.

– Jag tror nog att tingsrätten kände igen den regeln men det är möjligt att pandemin gjort att en del domare tagit till nya grepp för att lösa besvärliga situationer, säger Åke Thimfors som var med och fattade beslutet.

Utredningen har redan tidigare kritiserats av justitiekanslern för de höga advokatkostnaderna. Redan nu är det uppe i sju miljoner kronor och dyrare kommer det att bli.

– Det är så här när det är många inblandade. Det är inte så många som jobbar gratis i brottmål, det är en nödvändig följd att det blir ytterligare stora kostnader för staten. Men det är ingenting vi tar hänsyn till när vi fattar vårt beslut.

Är det ovanligt att man behöver ta om en hel rättegång på det här sättet?

– Det är verkligen inte unikt. Det förekommer ibland att den andra instansen hittar fel som förekommit i den första instansens hantering.. Det är väl att det blir större uppmärksamhet när det är ett större mål. Effekterna blir större och kostnaderna blir större när rättegången kräver lång tid, säger Åke Thimfors.

Kan bli en smidigare rättegång

Rättegången kommer att bli dyrare, men andra vändan kan bli mindre omfattande än den första.

– Det är inte ovanligt att man får en lite smidigare handläggning andra gången. Tingsrätten har ju redan haft vittnen och andra förhörspersoner på plats och spelat in förhören med dem som man ofta kan återvända.

Enligt Åke Thimfors var ingen av parterna i målet inblandade i att det som hänt uppdagades och hovrätten var helt enig i sitt beslut att låta rättegången tas om.

– Det var hovrätten som upptäckte det vid granskning av tingsrättens akt. Då fanns det en notering där att juristdomarna varit med på videolänk.

Flera av personerna som varit inblandade i fallet har kopplingar till ett svenskt företag. De två huvudmännen ska ha haft ledande befattningar och de har på olika sätt utnyttjat företaget i sin försäljning utan arbetsgivarens vetskap.

Enligt åtalet ska drygt 1,7 miljoner narkotikatabletter ha sålts. Ett hundratusental narkotiska tabletter samt 750 000 enheter dopningspreparat har tagits i beslag. Försäljningen bedrevs på ett antal olika internetsidor och ska ha skett i hela Västsverige.

LÄS OCKSÅ: Droger för miljoner såldes på Darknet – 5 000 köpare

LÄS OCKSÅ: Dopningsnätverk stoppat – nio åtalas

LÄS OCKSÅ: Knarkgömma gav tonåring fängelse

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar narkotikan samhället

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.