Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Linus Olsson

Jäsande slaktavfall skulle bli biogas

Den tankbil som läckte slaktavfall på E 45 på tisdagen var på väg till Falkenberg där avfallet skulle bli biogas. Enligt transportföretaget ska fordonet ha varit i gott skick och korrekt tankad.
Det var sent på tisdagseftermiddagen som en tankbil med slaktavfall på E45 söder om Nödinge började läcka och delar av innehållet rann ut på vägbanan. Vägen hölls därför helt avstängd i södergående riktning hela kvällen fram till midnatt, men var farbar på onsdagsmorgonen.

– Det här ska inte kunna hända men händer ändå och det är olyckligt, säger vd Ulf Wäktare.

– Det var inget fel på ekipaget men lasten består ett levande material och kan jäsa och växa ungefär som marängsviss eller som ett ägg som kokar sönder. Nu ska vi ta kontakt med våra leverantörer för att se vad vi ytterligare kan göra för att något sådant här inte upprepar sig, säger Ulf Wäktare,

Trycket i tanken blev alltså för högt och händelsen bedöms vara en olycka utan misstänkta handhavande fel och har nu lämnats över av polisen till länsstyrelsen.

Trafiken leddes om

Vid 17-tiden pågick fortfarande saneringsarbetet – och enligt prognos kommer E45 att vara avstängd till midnatt.

– Men det är en väldigt osäker prognos. Den information jag har fått till mig är att det fortfarande läcker ur bilen, sa Claes Hedberg, på tisdagskvällen.

Trafiken leddes därför om till en mindre väg men den långa väntan för bilisterna som har fastnat i köerna har lett till oreda på platsen.

– Det har varit lite halvkaos och allmänt stökigt, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

– Folk är otåliga och försöker vända och köra mot färdriktningen. Det är förenat med livsfara att vända på vägen, det kan komma andra bilar som inte har uppmärksammat stoppet. En del går även ur bilarna medan de väntar, det kan också ställa till det.

Sitter fast i trafiken med bebis

En av de som satt fast i trafiken var Viktoria Sjöstrand som var på väg till hennes svärföräldrar när det plötsligt tog stopp.

– Då var klockan tio över två. Först körde trafiken väldigt långsamt och sedan kom en brandbil i utryckning och körde om. Sedan blev det tvärstopp.

Med sig i bilen hade hon sin drygt fem månader gamla son.

– Det är jättejobbigt. Än så länge har han sovit, men nu börjar det bli ohållbart. I början gick det bra men nu är prognosen till midnatt.

– Det blir amning och flaska i bilen.

Viktoria Sjöstrand har suttit fast i trafiken sedan klockan 14 med sin fem månader gamla bebis.. Bild: Privat

Kilometerlånga köer

Under saneringsarbetet inträffade även en kökrock i norrgående riktning, vilket orsakade stopp åt även det hållet. Trafiken kunde snart släppas på igen, men det är fortfarande långa köer mot Göteborg.

– Det är ett par kilometer långa köer i södergående riktningar, säger Claes Hedberg.

Ett antal fordon blev också instängda mellan stoppet och där lastbilen stod.

– De fordonen har polisen på ett säkert fått backa ut så de kan köra i väg därifrån, säger Claes Hedberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.