Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vinterhalkan når Västsverige under torsdagen. Arkivbild. Bild: Vegard Wivestad

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Ishalkan är förrädisk"

Under torsdagsnatten drar ett lågtryck in över Västsverige som kommer göra morgontrafiken besvärlig och SMHI har under onsdagen utfärdat en klass 1-varning för halka.
– Kom ihåg att testbromsa innan ni ger er ut i trafiken, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Foreca.

SMHI varnar för plötslig ishalka under torsdagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En klass 1-varning är utfärdad för Västra Götalands län, Hallands län, Jönköpings län, Kronobergs län och Skåne (utom Österlen).

Samtidigt ligger det en klass 1-varning för snöfall i Värmland, där det kan komma upp till en decimeter snö. I Värmland väntas snöfallet övergå till regn under kvällen, vilket gör att det finns risk för halka.

Snö blir regn även i väst

Minusgraderna har hållit Västsverige i ett järngrepp de senaste dagarna, men under torsdagsnatten kommer också ett lågtryck dra in från väst. Det innebär att snö kommer falla i länet.

– Först kommer det snö men sedan övergår det i regn. Eftersom vi haft så låga temperaturer de senaste dagarna är det kallt på backen nu och då blir det ordentligt halt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Är underlaget kallt när det faller regn eller blötsnö är risken för plötslig halka stor. Speciellt stor risk är det i dalgångar och platser där det samlas kallare luft. Det som gör just ishalkan värre än andra typer av halka är att den inte alltid går att se.

LÄS MER: Snö och klass 1-varning drar in över Västkusten

Ishalkan är blank och svår att se

– Just den här typen av halka är förrädisk eftersom den är så pass blank och svår att se. I Göteborg var det det frosthalka häromdagen, den blir inte riktigt lika hal och är lättare att se, säger Mikael Sjöstrand.

Framåt dagen på torsdag kommer det återigen att vara plusgrader i Västsverige, vilket gör att risken för halka inte är lika stor.

Men ska du ut i morgontrafiken under torsdagen har meteorologen ett tips för en säkrare färd, förutom att köra försiktigt:

– Kom ihåg att testbromsa innan ni ger er ut i trafiken!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.