Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen slog i huvudet i en balk efter att han svimmat på löpbandet. Isam avled senare av sina skador. Bild: Privat
Mannen slog i huvudet i en balk efter att han svimmat på löpbandet. Isam avled senare av sina skador. Bild: Privat

Isam svimmade på gymmets löpband – slog i huvudet och dog

Isam föll ihop på gymmets löpband, och kastades bakåt mot väggen strax intill. Han fick en svår huvudskada av en balk, och avled.
Nu uppmanar hans familj gymbesökare att slå larm om träningsmaskiner som är farligt placerade.

Isam Abedel-Rahman var i måndags som så ofta och tränade på Nordic Wellness anläggning i Älvängen.

Träningspasset skulle sluta med att den 55-årige mannen avled, vilket SVT var först med att rapportera.

Niklas Älvenholm är brorson till Isam, och har berättat om det tragiska dödsfallet på sociala medier, med förhoppning att det ska kunna hindra andra gymbesökare att drabbas på liknande sätt.

– Vi vill att gymbesökare ska vara uppmärksamma på hur maskinerna är placerade, och våga säga till när det inte ser okej ut. Får vi bara en person att överleva, har Isam inte dött förgäves, säger Niklas Älvenholm till GP.

Kastades in i balken

Han har många gånger tränat tillsammans med sin farbror på gymmet, där löpbandet står strax intill en vägg där det löper en balk längs med golvet.

Men i måndags vid lunchtid tränade Isam ensam.

– Han var helt frisk sen tidigare, rökte inte, drack inte, han var en hälsosam person som aldrig haft något problem med hjärtat, säger Niklas Älvenholm.

Men i måndags föll Isam ihop på löparbandet, avsvimmad. Därefter kastades han med full kraft in i balken strax intill och ådrog sig svåra huvudskador.

Hans liv gick inte rädda

En stor räddningsinsats inleddes, med bland annat ambulanshelikopter. Isam fördes till Sahlgrenska där han lades i respirator. Hans liv gick dock inte att rädda och han avled sent på måndagskvällen.

– Det var två saker som hände samtidigt; att han svimmade och kastades in i väggen. Men enligt läkarna var det blödningen i hjärnan som orsakade hans död, säger Niklas Älvenholm.

Familjen har polisanmält gymmet

Han och Isams övriga familj anser att utgången troligen blivit en annan om en riskanalys hade gjorts på gymmet, och löpbandet inte varit placerat i direkt anslutning till väggen.

– Vi i familjen har polisanmält gymmet, uppger Niklas Älvenholm.

GP talar på lördagskvällen med Magnus Wilhelmsson, vd för Nordic Wellness-kedjan. Han säger sig inte ha tid att tala med GP, men säger innan han lägger på luren att han skickar ”ett svar till pressen”.

Wilhelmsson skickar GP ett sms med gymkedjans coronaåtgärder.

Därefter svarar han inte på telefon.

Sent på lördagskvällen skickar Magnus Wilhelmsson ett sms:

”Jag tog för givet att det var Corona du sökte mig om...mitt misstag. Fruktansvärt tragiskt för familjen är ju självklart. Det är det man tänker på. Men bra att det utreds.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.