Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Irma prisad – skrev bäst om ämnet kärlek

Uppdraget var att skriva om kärlek och Irma Andrén lyckades. Hon vann Partille stories med sin novell om ett oväntat möte.

– Jag blev jätteglad, säger 15-åringen som går i särskolan på Öjersjö Brunn. 
Skrivprojekt Partille stories har funnits i sex år. Alla grundskolor i kommunen kan välja att delta och eleverna får jobba med läsande och skrivande utifrån ett givet ämne. I år var temat kärlek. 
– Det har kommit som förslag från både elever och våra bibliotekspedagoger, säger Frida Lindén som är lärare och en av initiativtagarna till projektet. 

Sammanlagt var 45 klasser från tio skolor med i tävlingen. Grundsärskolan på Öjersjö Brunn var en av dem. 
– Vi har jobbat med det nästan hela terminen. Eleverna har till exempel lärt sig om ordklasser, skiljetecken, berättande och att använda ordbehandlingsprogram. Sen är det roligt och motiverande att de får visa upp sina texter utanför klassrummet, säger specialläraren Magdalena Bjärneroth. 

Under hösten har eleverna haft ett författarbesök av Jessika Berglund, övat på berättande, fått inspiration från en kärleksfilm och skrivit egna noveller. Texterna har sedan lagts upp på en hemsida där vem som helst kunnat rösta. Bland särskoleeleverna fick Irma Andrén flest röster. 
– När jag fick veta det blev jag jätteglad, jag visste inte ens om det, säger Irma Andrén vars text "Du och jag på Allum" handlar om hur två personer möts och blir kära i Partilles stora köpcentrum. 
– Jag brukar vara där med mina kompisar, säger hon. 

Irma Andrén tyckte det var kul men lite svårt att hitta på en historia. Helt ovan vid skrivandet är hon dock inte. Ibland skriver hon i en bok hemma, och så var hon med i Partille stories även förra året. 
– Då fick vi skriva reportage, berättar hon. 
Läraren Frida Lindén tycker att det finns många positiva saker med projektet. 
– Det blir ett större engagemang när de jobbar med en text som de vet kan bli publicerad, det blir på riktigt. Förutom det så är författarbesöken som alla klasserna får jätteviktiga. Vi har sett att det ökar lusten att både läsa och skriva, säger hon. 

Som vinst får alla finalister en heldag med skrivande där de kommer att coachas av professionella författare. Vinnarnas klasser får dessutom ett teaterbesök. 
– Priserna har vi också försökt matcha med temat. Nu kändes det passande med pjäser och vi har försökt hitta såna som handlar om kärlek, säger Frida Lindén. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.