Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Iréne gifte sig - 84 år gammal

Ibland kommer kärleken sent. Barndomsvännerna Iréne Nyblom och Lars Olsson från Hålta har har känt varann hela livet. Nu har de gift sig - 84 och 82 år gamla.

Det var på lördagen som de gamla vännerna gick nedför altaret i Hålta kyrka - nu som ett kärlekspar. 

Var barndomsvänner 

Iréne och Lars lärde känna varandra genom Irénes bror Lasse, som delat makens musikintresse. När brodern på senare år blivit sjuk har de kommit varandra närmre, och vänskapen har nu utmynnat i en kärlekshistoria.

- Jag har inte tänkt på honom tidigare mer än som en kompis, säger hon.

Maken har både barn och barnbarn, men Iréne har inga barn sedan tidigare och har varit singel hela livet.

- Jag har bara haft nöjet av systerbarnen, men nu behöver jag ju inte ha det bekymret längre, jag är ju 84 år, säger Iréne och skrattar.

Bli en bättre hemmafru

På Irénes möhippa hade vänner och familj ordnat med aktiviteter som skulle hjälpa Iréne att bli en bättre hemmafru. 

- Det var så konstigt, det dök upp motorcyklar och epatraktorer utanför huset, och plötsligt så hoppade det ur en massa utklädda människor som klädde på mig konstiga kläder. Det skulle föreställa en bröllopsklänning, men den var konstigt sydd, med massa band hängande, säger hon. 

De satte på henne ögonbindel och sedan bar det iväg i en epatraktor till massor av aktiviteter. Hon fick gissa köksredskap, hänga fast de hon kände igen på snörena på klänningen, gissa hushållsvaror med förbundna ögon, och gräva efter utplacerade grönsaker med en grävskopa.

- Allt var roligt, men grävskopan var bäst. Jag fick väl godkänt. Jag är lite barnslig, fastän jag är 84 år, säger Iréne.

Gamla och nya minnen 

Sedan fick hon måla en tavla på hur hon mindes sin make från när han var liten. 

- Jag tycker om att kladda, så det gillade jag. Och på bröllopet fick vi den inramad som bröllopspresent, så då blev ju den ett minne från möhippan, säger hon.

En oförglömlig dag

Med hjälp från vänner blev bröllopet en dag att sent glömma. 

- Det var en så underbar dag, oj så fint det var, vi skulle inte ha velat ändrat på något. Med alla dessa blommor, och fint dukat, det var toppen, säger Iréne.

Psalmerna paret hade valt hade nummer 82 och 84.

Bröllopsklänningen var en gåva från en vän, och som Iréne sparat undan för ett väldigt speciellt tillfälle.

- Det var en riktigt trevlig klänning med lite svarta ränder på olika håll, säger Iréne.

Smekmånad i Toscana

När GP pratade med Iréne skulle de åka till en villa i Sjötorp för att fira bröllopsnatten, men sedan bär det av till Toscana för smekmånad. 

- Det var min brorson som trodde det skulle passa mig. Han har hjälpt oss boka ett rum som är anpassat för såna som har svårigheter att gå. Lars går med rullator och jag är höftopererad så jag springer inte så fort jag heller, säger hon.

På flyget har man gjort anpassningar så att paret ska få åka rullstol när de byter plan, för att de ska kunna förflytta sig på enklaste möjliga sätt. 

Iréne ser fram emot resan.

- Vi ska till ett ställe där vi ska få lära oss laga italiensk mat, och servera en fyrarättersmiddag som vi själva lagat. Det ska bli helkul, säger Iréne.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.