Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hörs jag? Kommunstyrelsens ordförande i Lerum, Dennis Jeryd (S), hade vid p-husinvigningen lite problem med den bärbara högtalaren. Här med projektledaren Erik Seilinger.

Inviger parkeringshus för 100 miljoner

302 platser för bil och nästan lika många för cykel. I går invigdes ett p-hus för pendlare i centrala Lerum. Kostnad: 100 miljoner kronor.

– Det är en satsning helt i linje med vår ambition att vara Sveriges ledande miljökommun 2025. Lerum växer och vi har allt fler som pendlar med kollektivtrafiken, säger kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S).
Planerna på att bygga ett större hus för parkering för allehanda fordon i anslutning till Lerums centrum och stationen har pågått i flera år. För 1,5 år sedan kunde bygget påbörjas efter en process med diverse överklaganden. I går kunde det invigas för att öppna på riktigt i dag, fredag.

P-husets fyra våningar innehåller bland annat 302 p-platser för bilar, 288 för cyklar samt 16 elbilsplatser. Taket består till stor del av sedumväxter för att i hög grad ta hand om regnvattnet och det är dessutom täckt med solceller som ska energi till belysning och ventilation. 
– Och utanför på Stationsgatan finns en rain garden (vattenmagasin) dit dagvattnet leds. Den ska fördröja, filtrera och rena vattnet, säger Erik Seilinger, projektledare i Lerums kommun. 

I motsats till många andra p-hus finns inte heller några pelare mitt i – dels för att göra det enkelt att parkera, dels för att en öppen yta ska skapa en trygg miljö.
– Jag skulle vilja säga att det här är Sveriges modernaste parkeringshus, säger Dennis Jeryd.
Det kommer att vara gratis att ställa sig där. Samtidigt beräknas bygget kosta 100 miljoner kronor, 25 miljoner kommer från statlig medfinansiering medan Lerums kommun står för resten.

Hur ska kommunen få tillbaka den satsningen när ni väljer bort parkeringsintäkterna?
– Parkeringshuset kommer att frigöra områden i centrum där det i dag finns parkeringar. Där kommer vi kunna bygga bostäder och dessutom fungerar p-huset som en buller- och skyddsvall mot järnvägen och motorvägen och den vallen kommer fortsätta när vi fått byggt ett nytt resecentrum, säger Dennis Jeryd.
I dagsläget är uppdraget om resecentrum ute på upphandling. Enligt kommunstyrelsens ordförande finns en förhoppning om det bygget ska kunna inledas under 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.